Почео 25. Међународни фестивал малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву

16.12.2020. 20:58
0
ИЗВОР: СРНА

- Међународни фестивал малих сцена и монодраме, на којем ће бити игране по три монодраме и представе позоришта из БиХ, почео је вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево, уз ограничен број посјетилаца и придржавање епидемиолошких мјера.

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић изјавила је да је двадесетпетогодишња традиција одржавања овог фестивала значајно признање културним ствараоцима Републике Српске и града Источно Сарајево за истрајност у његовању позоришне умјетности.

- Ако знамо да је овај фестивал настао у вријеме када је нашем народу било изузетно тешко, и у то ратно вријеме, пркосећи страху гајио душу и његовао дух народа славећи живот, онда не изненађује да је и ове године засијао у пуном сјају, у нешто другачијем облику прилагођеном тренутној епидемиолошкој ситуацији -  рекла је Ђаковићева новинарима.

Она је истакла да, ако се има у виду да је ово један од фестивала позоришне умјетности који је значајна карика у доприносу развоја културног живота у Републици Српској, не само у граду Источно Сарајево, онда и не чуди да је Министарство просвјете и културе Републике Српске све ове године уз фестивал и да му пружа значајну финансијску подршку.

- Увјерена сам да та подршка неће изостати ни у будућим годинама, јер оно што има толику традицију и што је успјело да преживи и оне најнесрећније околности, заслужује пажњу свих нас -  рекла је Ђаковићева.

Она је честитала организатору, руководству Културног центра Источно Ново Сарајево које је показало да има знање и способност да организује један овако респектабилан фестивал и да одржи његов континуитет и у временима која нису најсјајнија.

Селектор Фестивала Љубо Божовић истакао је да фестивал траје три дана и да је одабрао представе и монодраме три најбоља домаћа позоришта.

- Као селектор сам гледао да буду актуелне, ововремене и мислим да ће свако успјети да пронађе нешто за себе -  рекао је Божовић.

Директор Фестивала Младен Јанковић изјавио је да није било лако овако значајну манифестацију одржати у тешким пандемијским околностима, али је Организациони одбор једногласно донио одлуку да не смију одустати и да култура у Источном Сарајеву не смије да стане.

- Култура нам је врло важна, насушна духовна потреба, поготово у овим изазовним временима. Поштујући све епидемиолошке мјере одлучили смо да програм буде краћи, те је број посјетилаца у сали Културног центра Источно Ново Сарајево ограничен - истакао је Јанковић.

Он је напоменуо да су се као организатори, потрудили да обезбиједе и онлајн пренос путем платформи "Фејсбук" и "Јутјуб" у ХД резолуцији за вјерну публику која, како каже, нажалост, вечерас и наредних вечери неће моћи да присуствује извођењу представа.

- Дали смо значај нашој публици на тај начин, што смо омогућили да први пут дају свој глас и учествују у избору најбоље представе и монодраме овогодишњег фестивала -  напоменуо је Јанковић.

Фестивал је отворила Ђурђе Вукашиновић ауторским пројектом "Едит Пјаф", те истакла да није први пут у Источном Сарајеву, али јесте на овом фестивалу.

- Одлучила сам да направим кабаретску верзију представе како бих могла да допрем до публике и у овим условима у којима смо се сви нашли - истакла је Вукашиновићева.

Вечерас од 20.00 часова представиће се Босанско народно позориште из Зенице представом "Савршен производ", у режији Мирољуба Мијатовића, а у којој играју Анђела Илић Шљико, Ермина Нишић и Адна Хасанић.

У пратећем програму је и изложба 25 година фестивала, а сутра ће у 17.00 часова бити уприличена и промоција књиге "Театролошка биљежница" чији је аутор Раде Симовић.

Од 18.00 часова на програму 25. Фестивала је монодрама "Има нека тајна веза", у којој игра Милан Димић, а у 20.00 часова публици ће се представити Народно позориште из Тузле представом "Путовање" у режији Мидхата Кушљугића, који и игра у њој, као и Ремира Османовић и Миленко Иликтаревић.

Посљедњег дана фестивала у петак, 18. децембра, од 18.00 часова на програму је монодрама "Зашто баш он", у којој режира и игра Јелица Ковачевић, а од 20.00 часова публици ће се представити Народно позориште Републике Српске представом "Изгубљени у Бруклину", у режији Владимира Ђорђевића, који и игра у њој са Жељком Еркићем.

Након тога је предвиђена додјела награда и свечано затварање Међународног фестивала малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву.

Предсједник овогодишњег жирија Фестивала је Раде Симовић, а чланови редитељ Витомир Митрић, театролог Зоран Тодоровић и књижевник Недељко Зеленовић.

Организатор Фестивала је Културни центар Источно Ново Сарајево, а покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске, град источно Сарајево, те општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Генерални медијски покровитељ су Радио-телевизија Републике Српске, а медијски спонзори Новинска агенција Републике Српске - СРНА, телевизије "Елта", БН, БХТ, БХ радио један, те "Блиц".

Коментари 0
Повезане вијести
Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи
Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак
Прослављена крсна слава града Источно Сарајево (ФОТО) Прослављена крсна слава града Источно Сарајево (ФОТО)
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 53m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 44m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 31m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 57m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 39m
    0