Počeo probni popis stanovništva u Hrvatskoj

01.03.2021. 21:30
0
IZVOR: SRNA

Hrvatska je danas započela probni popis stanovništva na području Zagreba, Osječko-baranjske, Varaždinske, Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije.

Probni popis u dvije faze sprovodi Državni zavod za statistiku, a obuhvatiće 50 popisnih krugova, odnosno 5.000 domaćinstava u gradu Zagrebu i četiri županije, prenio je hrvatski portal "Srbi".

Prva faza traje od 1. do 7. marta, u kojoj građani mogu da se popišu lično koristeći popisni upitnik u elektronskom obliku koji će biti dostupan prijavom u sistem e-Građani, istovremeno popisujući domaćinstvo i stan u kojem stanuju.

U drugoj fazi od 8. do 15. marta popisivači će na terenu popisivati sve popisne jedinice unutar 50 popisnih krugova koje nisu samostalno popisane u prvoj fazi, intervjuima sa stanovništvom i uz pomoć prenosnih kompjutera.

Ujedno će kontrolisati podatke prikupljene u prvoj fazi popisa, tako da popisivači neće provjeravati vjerodostojnost podataka koje su građani upisali u e-popisnicu, ali će obići sve adrese, uključujući i na domaćinstva koja su se popisala samostalno prijavom u e-Građani.

Cilj je provjera i testiranje metodoloških i tehnoloških rješenja koja se odnose na sadržaj podataka koji se prikupljaju popisom, kao i testiranje programskog rješenja, provjera ažurnosti tehničke dokumentacije, rad popisivača i drugih učesnika.

Popisuju se osobe koje su državljani Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište, kao i osobe koje u referentnom trenutku popisa imaju boravište u Hrvatskoj.

Državni zavod za statistiku preporučuje građanima da samostalno popišu sebe i članove domaćinstva prijavom u sistem e-Građani i poziva ih da se odazovu u što većem broju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Lov gazda sa Jadrana ne prestaje Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Na današnji dan počeo egzodus Srba iz Zapadne Slavonije Na današnji dan počeo egzodus Srba iz Zapadne Slavonije
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    20h 22m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    5h 55m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    20h 32m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    6h 1m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    5h 59m
    0