Počeo trodnevni međunarodni simpozijum "Agrosim"

10.10.2024. 17:46
0
IZVOR: srna.rs

Na Jahorini je danas otvoren Međunarodni poljoprivredni simpozijum "Agrosim 2024" za koji je prijavljeno 776 naučnih radova autora iz 80 zemalja.

Radovi su iz oblasti poljoprivrede, šumarstva, ekologije i zaštite životne sredine, te proizvodnje i prerade hrane.

Otvaranju je prisustvovao i pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Republike Srpske Saša Lalić, koji je u izjavi novinarima istakao značaj ovog skupa koji okuplja stručnjake i naučnike iz cijelog svijeta.

On je naveo da na skupu razmjenjuju ideje, iskustava, znanja i sve ono što prati modernu poljoprivredu i inovacije u ovoj oblasti, a paralelno sa tim i klimatske promjene, elementarne nepogode, čime je preopterećen ovaj sektor.

Vesna Milić, dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji organizuje ovaj simpozijum, rekla je da se skup organizuje već 15 godina, da će rad biti organizovan paralelno u sedam sekcija, a usmeno prezentovano oko 180 naučnih radova, dok će ostali radovi biti izloženi u okviru poster-sekcije.

Milićeva ističe da će tri uvodna referata prezentovati naučni radnici iz Velike Britanije, Njemačke i SAD.

- Zastupljeno je mnogo tema o biljnoj proizvodnji, pošto štetočine, korovi i bolesti nanose veliku štetu jer se više od 30 odsto smanjuje prinos. Takođe, biće i referati iz klimatskih promjena koje nam prave već godinama velike probleme, zatim teme iz šumarstva, ekologije, proizvodnje hrane - navela je Milićeva.

Ona je istakla da će danas biti potpisan i važan ugovor o međunarodnoj saradnji između Šumarskog fakulteta u Voronježu i Univerziteta u Istočnom Sarjevu, čime će biti nastavljena saradnja u razmjeni nastavnika i studenata.

Predsjednik Naučnog odbora Simpozijuma "Agrosim" Dušan Kovačević iz Srbije rekao je da je u pitanju višegodišnja tradicija koja je dovela do toga da je ovo sada jedan od najjačih simpozijuma u BiH ali i u okolini.

On je naveo da je zastupljen veliki broj tema, te da je predmet prvog uvodnog referata sadašnji status poljoprivrede u svijetu, dok je drugi dio o biljnoj proizvodnji.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić navodi da je ovo najbolji skup u ovom dijelu Evrope kada je u pitanju poljoprivreda, šumarstvo, ekologija i proizvodnja hrane.

On kaže da je skup važan za Univerzitet u Istočnom Sarajevu jer su preko njega najvidljiviji u svijetu i u prostoru visokog obrazovanja, a osim toga, on je doprinio njihovom napretku i na globalnim rang-listama.

Profesor na Biotehnološkom fakultetu u Podgorici Zoran Jović rekao je da će na simpozijumu biti mnogo važnih tema, od kojih se najviše izdvajaju klimatske promjene koje prave razorne posljedice u svijetu.

On je dodao da su klimatske promjene najveći izazovi koje je čovječanstvo imalo u svojoj istoriji i da su zato ovakve konferencije značajne jer se na njima mogu razmijeniti iskustva, čuti nove stvari koje se poslije mogu primijeniti.

Učesnici simpozijuma moći će da direktno promovišu institucije i aktivnosti, proizvode, usluge, inovacije, da uspostave nove poslovne kontakte i saradnju, kreiraju nove projektne ideje, potpišu različite partnerske ugovore i razmijene znanja i ideje u poljoprivredno- prehrambenom sektoru.

Simpozijum organizuje Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa partnerima Poljoprivrednim fakultetom iz Beograda i Mediteranskim agronomskim institutom iz Barija.

Simpozijum koji se održava u hotelima "Termag" i "Vučko" trajaće do ned‌jelje, 13. oktobra.

Komentari 0
Povezane vijesti
Besplatne karte na Jahorini napravile problem roditeljima i profesorima Besplatne karte na Jahorini napravile problem roditeljima i profesorima
Tročlana ekipa iz Istočnog Sarajeva: Trst je ostao iza nas, idemo prema Torinu i Milanu Tročlana ekipa iz Istočnog Sarajeva: Trst je ostao iza nas, idemo prema Torinu i Milanu
Grand Off-road Tour 2024 – spoj nezaboravne avanture i prirodnih ljepota Grand Off-road Tour 2024 – spoj nezaboravne avanture i prirodnih ljepota
Najčitanije
  • Pronađen zasad marihuane u Palama (FOTO)
    10h 27m
    1
  • U Sarajevu pokrenuto klizište (FOTO)
    22h 24m
    0
  • Pronađena Anastasija Kaurinović
    4h 44m
    1
  • Sjećanje na umjetnicu Katarinu Ivanović
    2h 23m
    0
  • Super ljudske priče iz Foče: Nemanja Trivun, heroj koji spasava živote
    8h 36m
    0