Počinje gradnja memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim srpskim civilima Sarajeva

16.09.2023. 12:36
7
IZVOR: glassrpske.com

Gradnja memorijalnog kompleksa posvećenog civilima stradalim u 20. vijeku trebalo bi da počne već idućeg mjeseca, a imena 7.000 Srba, koji su život izgubili, biće prikazana na led displejima i predstavljaće trajnu postavku, rekao je “Glasu Srpske” gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Gradnja spomen-kompleksa trebalo je da počne u martu ove godine, ali je zbog problema koji su se pojavili na terenu odgođena za jesen.

- Memorijalni kompleks posvećen Srbima civilima stradalim u 20. vijeku biće izgrađen u opštini Istočno Novo Sarajevo. Još lani smo počeli aktivnosti u vezi sa tim pitanjem. Mnogo posla je završeno. Stručni tim, koji je bio formiran od strane predstavnika Istorijskog instituta u Istočnom Sarajevu, završio je prikupljanje podataka o stradalim civilima. Oni su došli do brojke od 7.000 stradalih civila u Prvom i Drugom svjetskom ratu te Odbrambeno-otadžbinskom ratu na području sarajevsko-romanijske regije - kazao je Ćosić.

Naglasio je da će imena stradalih biti virtuelno kroz led svjetla prikazana na memorijalnom spomen-kompleksu te će predstavljati trajnu postavku i samim tim podsjećati sve buduće generacije na one koji su život izgubili od strane neprijatelja u prošlom vijeku. 

Ćosić podsjeća da je glavni projekat memorijalnog spomen-kompleksa završen u proljeće, ali je početak gradnje prije svega prolongiran jer se na istoj lokaciji nalazi i vrelovod.

- Lokalitet budućeg spomen-kompleksa je park Sunca u Istočnom Novom Sarajevu, a centralni vrelovod koji ide od “Toplane” do krajnjih korisnika prolazi sredinom parka. Izgubili smo nekoliko mjeseci dok smo taj problem riješili i sve je to prolongiralo prve zacrtane rokove gradnje, ali i završetka memorijalnog spomen-kompleksa. Sada su svi ti problemi otklonjeni i ja očekujem da će gradnja početi za 15 do 20 dana - poručio je Ćosić.

Ako radovi počnu idućeg mjeseca, Ćosić očekuje da bi uz uvažavanje svih složenosti i vremenskih uslova, gradnja memorijalnog spomen-kompleksa trebalo da bude okončana već polovinom iduće godine.

- Spomen-kompleks biće na ponos svih generacija i govoriće o stradanju Srba u 20. vijeku - naglasio je Ćosić.

Podsjetio je da je Vlada RS još lani doznačila prvih 800.000 maraka za memorijalni spomen-kompleks, a trenutno na računu imaju oko 600.000 KM.

- U izgradnju spomenika koji će se nalaziti u samom memorijalnom kompleksu utrošeno je 200.000 maraka. Riječ je o centralnom spomeniku Bijelom Anđelu, koji simbolizuje žrtvu i ponovno uzdizanje te tri replike crkava, Stare Baščaršijske, Saborne i Preobražinske, koje svjedoče o trajanju Srba kroz vjekove u Sarajevu - zaključio je Ćosić.

Nijemi svjedok

Direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović nedavno je rekao da memorijalni kompleks u Istočnom Novom Sarajevu neće predstavljati samo ugaoni kamen naše kolektivne kulture pamćenja.

- Memorijalni spomen-kompleks biće i nijemi svjedok zatiranja jednog čitavog naroda na prostoru koji je naseljavao od ranog srednjeg vijeka - poručio je Mastilović.

Piše: Marijana Miljić Bjelovuk

Komentari 7
  • Generic placeholder image
    Jelena 18.09.2023. 14:04
    To je davno trebalo uraditi, da se ne zaborave mučenici sto ni krivi , ni dužni , postradaše na najsvirepiji način. Jednom dušmanin , uvijek dušmanin,
  • Generic placeholder image
    Mladen 18.09.2023. 04:33
    Sto se zelembaci pojedose od muke sto nemogu da seire po Srpskoj zemlji pasjaluk kako im je bilo obecano, uh brte neka pisu svome alji u dzehenet , neka kukaju da ih je zeznuo.
    Ali , dobro, u medzuvremenu knjigu u ruke pa citajte Andrica.
    Ljepo i sa mjerom odati pocast i pomen stradalim mucenicima i na ovakav nacin da mladje opominje i svjedoci istinu.
    Srecan nam Dan Zastave.
  • Generic placeholder image
    re HAHAHAHA 17.09.2023. 20:16
    Balijo, idi dole kod Bakira da ti da hljeba...
  • Generic placeholder image
    Srboljub 17.09.2023. 10:53
    Oj Ture........
  • Generic placeholder image
    Rade 17.09.2023. 09:40
    Pametnije je da sirotinji podijelite da imaju za hljeba,a penzionerima za lijeka.Bolnice vam nemaju ljekare,nit osnovnih sredstava za liječenje.
  • Generic placeholder image
    Budućnost 16.09.2023. 17:30
    Treba nam i tramvaj i trolejbus, što više zelenih površina, bolje skole, transparentnije trosenje javnog novca. Prošlost ostaviti iza sebe.
  • Generic placeholder image
    Anonimno 16.09.2023. 14:44
    Slazem se da trebamo imati spomen obiljezje,ali dali svaki park u ovom gradu treba biti u betonu ili ce biti makar jedan s zemljom i travom?
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    11h 49m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    12h 3m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    14h 20m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    11h 55m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    4h 10m
    0