Почиње градња меморијалног комплекса посвећеног страдалим српским цивилима Сарајева

16.09.2023. 12:36
7
ИЗВОР: glassrpske.com

Градња меморијалног комплекса посвећеног цивилима страдалим у 20. вијеку требало би да почне већ идућег мјесеца, а имена 7.000 Срба, који су живот изгубили, биће приказана на лед дисплејима и представљаће трајну поставку, рекао је “Гласу Српске” градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Градња спомен-комплекса требало је да почне у марту ове године, али је због проблема који су се појавили на терену одгођена за јесен.

- Меморијални комплекс посвећен Србима цивилима страдалим у 20. вијеку биће изграђен у општини Источно Ново Сарајево. Још лани смо почели активности у вези са тим питањем. Много посла је завршено. Стручни тим, који је био формиран од стране представника Историјског института у Источном Сарајеву, завршио је прикупљање података о страдалим цивилима. Они су дошли до бројке од 7.000 страдалих цивила у Првом и Другом свјетском рату те Одбрамбено-отаџбинском рату на подручју сарајевско-романијске регије - казао је Ћосић.

Нагласио је да ће имена страдалих бити виртуелно кроз лед свјетла приказана на меморијалном спомен-комплексу те ће представљати трајну поставку и самим тим подсјећати све будуће генерације на оне који су живот изгубили од стране непријатеља у прошлом вијеку. 

Ћосић подсјећа да је главни пројекат меморијалног спомен-комплекса завршен у прољеће, али је почетак градње прије свега пролонгиран јер се на истој локацији налази и вреловод.

- Локалитет будућег спомен-комплекса је парк Сунца у Источном Новом Сарајеву, а централни вреловод који иде од “Топлане” до крајњих корисника пролази средином парка. Изгубили смо неколико мјесеци док смо тај проблем ријешили и све је то пролонгирало прве зацртане рокове градње, али и завршетка меморијалног спомен-комплекса. Сада су сви ти проблеми отклоњени и ја очекујем да ће градња почети за 15 до 20 дана - поручио је Ћосић.

Ако радови почну идућег мјесеца, Ћосић очекује да би уз уважавање свих сложености и временских услова, градња меморијалног спомен-комплекса требало да буде окончана већ половином идуће године.

- Спомен-комплекс биће на понос свих генерација и говориће о страдању Срба у 20. вијеку - нагласио је Ћосић.

Подсјетио је да је Влада РС још лани дозначила првих 800.000 марака за меморијални спомен-комплекс, а тренутно на рачуну имају око 600.000 КМ.

- У изградњу споменика који ће се налазити у самом меморијалном комплексу утрошено је 200.000 марака. Ријеч је о централном споменику Бијелом Анђелу, који симболизује жртву и поновно уздизање те три реплике цркава, Старе Башчаршијске, Саборне и Преображинске, које свједоче о трајању Срба кроз вјекове у Сарајеву - закључио је Ћосић.

Нијеми свједок

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић недавно је рекао да меморијални комплекс у Источном Новом Сарајеву неће представљати само угаони камен наше колективне културе памћења.

- Меморијални спомен-комплекс биће и нијеми свједок затирања једног читавог народа на простору који је насељавао од раног средњег вијека - поручио је Мастиловић.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Jelena 18.09.2023. 14:04
    To je davno trebalo uraditi, da se ne zaborave mučenici sto ni krivi , ni dužni , postradaše na najsvirepiji način. Jednom dušmanin , uvijek dušmanin,
  • Generic placeholder image
    Mladen 18.09.2023. 04:33
    Sto se zelembaci pojedose od muke sto nemogu da seire po Srpskoj zemlji pasjaluk kako im je bilo obecano, uh brte neka pisu svome alji u dzehenet , neka kukaju da ih je zeznuo.
    Ali , dobro, u medzuvremenu knjigu u ruke pa citajte Andrica.
    Ljepo i sa mjerom odati pocast i pomen stradalim mucenicima i na ovakav nacin da mladje opominje i svjedoci istinu.
    Srecan nam Dan Zastave.
  • Generic placeholder image
    re HAHAHAHA 17.09.2023. 20:16
    Балијо, иди доле код Бакира да ти да хљеба...
  • Generic placeholder image
    Srboljub 17.09.2023. 10:53
    Oj Ture........
  • Generic placeholder image
    Rade 17.09.2023. 09:40
    Pametnije je da sirotinji podijelite da imaju za hljeba,a penzionerima za lijeka.Bolnice vam nemaju ljekare,nit osnovnih sredstava za liječenje.
  • Generic placeholder image
    Budućnost 16.09.2023. 17:30
    Treba nam i tramvaj i trolejbus, što više zelenih površina, bolje skole, transparentnije trosenje javnog novca. Prošlost ostaviti iza sebe.
  • Generic placeholder image
    Анонимно 16.09.2023. 14:44
    Slazem se da trebamo imati spomen obiljezje,ali dali svaki park u ovom gradu treba biti u betonu ili ce biti makar jedan s zemljom i travom?
Повезане вијести
Калдешићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдешићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    19h 24m
    3
  • Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
    22h 44m
    0
  • Јелена Самарџија и Јованка Шиљак, српске хероине: Живот посвећен бризи за нејач
    23h 36m
    1
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 36m
    0
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    21h 2m
    0