Počinje manifestacija „Simeon Milutinović Sarajlija“ u Istočnoj Ilidži

19.09.2022. 14:27
0
IZVOR: katera.news

Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža danas je predstavio program 2. Međunarodnih književnih susreta „Simeon Milutinović Sarajlija“.

Kulturna manifestacija, u trajanju od dva dana, počinje u petak, 23.septembra, a učesnici književnih susreta biće istaknuti književnci, pisci i pjesnici za djecu i odrasle.

Vršilac dužnosti direktora Centar za kulturu i informisanje, Božidar Novaković iskazao je zadovoljstvo povodom cjelokupne organizacije festivala, te najavio šta festival donosi 23. i 24. septembra.

- Svečano otvaranje književnih susreta predviđeno je u petak, u 17.00 časova, a u jutarnjem terminu je planiran obilazak sve tri škole sa područja opštine Istočna Ilidža, u društvu Jelene Glišić, pjesnikinje za djecu i odrasle – rekao je Novaković.

Novaković je dodao da je predviđeno književno-likovno predstavljanje Sarajlije koje će raditi profesor Jelena Janjić iz Banjaluke. On je naveo da će biti i nekrolog „Sprovod prahu Sime Milutinovića“ o kojem će govoriti profesor Radmilo Marojević iz Beograda.

Prvog dana manifestacije održaće se i recitatorsko tamičenje, na kojem će učestvovati 18 osnovaca sa područja opštine Istočna Ilidža. Novaković je objasnio da će prvo veče biti organizovano polufinale, na kojem će osnovci recitovati pjesme Alekse Šantića, a za prva tri mjesta su obezbijeđene i novčane nagrade.

- Za treće mjesto je obezbijeđeno 50 KM, za drugo 100 KM, dok će pobjednik osvojiti 150 KM. Osim toga, nastavnici koji spremaju djecu za takmičenje biće nagrađeni istim iznosom – objasnio je on.

Prema njegovim riječima, žiri koju će donijeti odluku o najboljima čine Goran Vračar, Jelena Glišić, Saša Edi Đorđević i Blagoje Baković.

Isti dan biće organizovano i književno veče u kojem će učestvovati Blagoje Baković i Željko Pržulj.

Drugi dan donosi promociju trilogije romana „Ustanik“, „Janjičar“ i „Četnik“ Saše Ede Đorđevića u 17.00 časova, a biće organizovano i pjesničko veče Gorana Vračara i Jelene Glišić.

Nakon finala recitatorskog takmičenja za osnovce, biće upriličena dodjela nagrada i priznanja, čime će festival biti zatvoren.

Slika

Foto: katera.news

Goran Vračar, član udruženja književnika srpske i predsjednik podružnice sarajevsko-romanijsko-drinske, istakao je da je cilj ove manifestacije ukazivanje na značaj rada i djelovanja Sime Milutinovića.

On ističe da je važno uključiti djecu, ali i nastavnike osnovaca u kultruna dešavnja, te da je ova manifestacija dobra prilika za to.

- Uključivavanjem škola, nastavnika i djece ovoj manifestaciji dajemo značaj, te ona može da živi i u budućnosti. Odluka da se djeca novčano nagrade je pun pogodak, jer se na taj način djeca motivišu – rekao je on.

On je dodao da su ovi književni susreti prilika da se vide i čuju dobri književnici, ali i da djeca pokažu svoj talenat.  

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Stvaramo novi ritam Istočne Ilidže (VIDEO) Božović: Stvaramo novi ritam Istočne Ilidže (VIDEO)
Opština Istočna Ilidža podržala odlazak studenata Elektrotehničkog fakulteta UIS na "Elektrijadu" Opština Istočna Ilidža podržala odlazak studenata Elektrotehničkog fakulteta UIS na "Elektr...
U subotu podjela sjemenskih paketa U subotu podjela sjemenskih paketa
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    12h 34m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    23h 48m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    10h 48m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    8h 38m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    11h 53m
    0