Почиње манифестација „Симеон Милутиновић Сарајлија“ у Источној Илиџи

19.09.2022. 14:27
0
ИЗВОР: katera.news

Центар за културу и информисање Источна Илиџа данас је представио програм 2. Међународних књижевних сусрета „Симеон Милутиновић Сарајлија“.

Културна манифестација, у трајању од два дана, почиње у петак, 23.септембра, а учесници књижевних сусрета биће истакнути књижевнци, писци и пјесници за дјецу и одрасле.

Вршилац дужности директора Центар за културу и информисање, Божидар Новаковић исказао је задовољство поводом цјелокупне организације фестивала, те најавио шта фестивал доноси 23. и 24. септембра.

- Свечано отварање књижевних сусрета предвиђено је у петак, у 17.00 часова, а у јутарњем термину је планиран обилазак све три школе са подручја општине Источна Илиџа, у друштву Јелене Глишић, пјесникиње за дјецу и одрасле – рекао је Новаковић.

Новаковић је додао да је предвиђено књижевно-ликовно представљање Сарајлије које ће радити професор Јелена Јањић из Бањалуке. Он је навео да ће бити и некролог „Спровод праху Симе Милутиновића“ о којем ће говорити професор Радмило Маројевић из Београда.

Првог дана манифестације одржаће се и рецитаторско тамичење, на којем ће учествовати 18 основаца са подручја општине Источна Илиџа. Новаковић је објаснио да ће прво вече бити организовано полуфинале, на којем ће основци рецитовати пјесме Алексе Шантића, а за прва три мјеста су обезбијеђене и новчане награде.

- За треће мјесто је обезбијеђено 50 КМ, за друго 100 КМ, док ће побједник освојити 150 КМ. Осим тога, наставници који спремају дјецу за такмичење биће награђени истим износом – објаснио је он.

Према његовим ријечима, жири коју ће донијети одлуку о најбољима чине Горан Врачар, Јелена Глишић, Саша Еди Ђорђевић и Благоје Баковић.

Исти дан биће организовано и књижевно вече у којем ће учествовати Благоје Баковић и Жељко Пржуљ.

Други дан доноси промоцију трилогије романа „Устаник“, „Јањичар“ и „Четник“ Саше Еде Ђорђевића у 17.00 часова, а биће организовано и пјесничко вече Горана Врачара и Јелене Глишић.

Након финала рецитаторског такмичења за основце, биће уприличена додјела награда и признања, чиме ће фестивал бити затворен.

Слика

Фото: katera.news

Горан Врачар, члан удружења књижевника српске и предсједник подружнице сарајевско-романијско-дринске, истакао је да је циљ ове манифестације указивање на значај рада и дјеловања Симе Милутиновића.

Он истиче да је важно укључити дјецу, али и наставнике основаца у култруна дешавња, те да је ова манифестација добра прилика за то.

- Укључивавањем школа, наставника и дјеце овој манифестацији дајемо значај, те она може да живи и у будућности. Одлука да се дјеца новчано награде је пун погодак, јер се на тај начин дјеца мотивишу – рекао је он.

Он је додао да су ови књижевни сусрети прилика да се виде и чују добри књижевници, али и да дјеца покажу свој таленат.  

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО) Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО)
Oпштина Источна Илиџа подржала одлазак студената Електротехничког факултета УИС на "Електријаду" Oпштина Источна Илиџа подржала одлазак студената Електротехничког факултета УИС на "Електр...
У суботу подјела сјеменских пакета У суботу подјела сјеменских пакета
Најчитаније
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    23h 3m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    13h 18m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    20h 53m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    11h 40m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    18h 51m
    0