Počinje restauracija unutrašnjosti Hrama Svetog Nikole

09.09.2022. 15:27
0
IZVOR: srna.rs

Iz Crkvene opštine Foča pozvali su vjerni narod da dobrovoljnim prilozima pomogne restauraciju i rekonstrukciju unutrašnjosti Hrama Svetog Nikole u Foči, koja će početi uskoro po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, a čija je vrijednost oko 150.000 KM.

Iz crkvene opštine navode da su, pošto se ova crkva nalazi na listi zaštićenih istorijskih spomenika kulturne baštine Republike Srpske i BiH, dobili odobrenje od Zavoda, te izradili potrebni projekat radova na rekonstrukciji i restauraciji zidnog slikarstva.

- Znamo da se u našem gradu radi na uređenju sad već sabornog hrama Svetog Save, ali ne smijemo da zapostavimo crkvu Svetog Nikole koja je iznjedrila mnoga pokoljenja. Ne bi trebalo da se odnosimo maćehinski prema crkvi za koju su Fočaci i Foča vezani - stoji u pozivu crkvene opštine.

Precizirano je da realizacija ovog projekta prema predračunu radova iznosi 149.407 KM.

- Molimo sve blagočestive i hristoljubive ljude, koji su u prilici i mogućnosti, da pomognu u realizaciji ovog velikog projekta - naveli su iz Crkvene opštine.

Sredstva se mogu uplatiti na račun Srpske pravoslavne crkvene opštine Foča, Crkva Svetog Nikole, broj 5550100001351126 u Novoj banci.

Hram Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Foči izgrađen je polovinom 19. vijeka i osveštan je 1857. godine, a 2010. proglašen je nacionalnim spomenikom BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    3h 42m
    9
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    23h 51m
    3
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 26m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    18h 39m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    14h 53m
    0