Podignuta optužnica za nedozvoljen promet cigareta

15.06.2020. 11:12
0
IZVOR: nezavisne.com

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Miljana Kulića (45) iz Foče koja ga tereti da je u dva navrata pokušao neovlašteno prometovati većom količinom akciznih proizvoda, sa namjerom da cigarete stavi u prodaju na ilegalnom tržištu.

Optuženi se tereti da je na magistralnom putu Foča-Sarajevo u prtljažniku i skrovitim mjestima skrivenim u putničkom motornom vozilu kojim je upravljao prevezao više od 6.000 paklica cigareta raznih marki bez odgovarajućih akciznih markica države BiH, koje je namjeravao staviti u prodaju.

Cigarete su pronađeni prilikom kontrole koju su proveli policijski službenici MUP-a RS, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi postupio suprotno članu 25. stav 1. Zakona o akcizama u BiH jer se navedene duhanske prerađevine, u smislu odredbi  Zakona o akcizama u BiH, smatraju akciznim proizvodom i prije stavljanja u promet moraju biti obilježene akciznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH.

-Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo - nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1. KZ-a BiH, u vezi sa članom 26., a sve u vezi sa članom 54. istog Zakona- navedeno je u Tužilaštvu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vojnici razoružani, pa izrešetani u Čemernu Vojnici razoružani, pa izrešetani u Čemernu
Optužnica protiv Ramiza Durakovića zbog ratnog zločina protiv srpskih civila Optužnica protiv Ramiza Durakovića zbog ratnog zločina protiv srpskih civila
Tužilaštvo BiH podiglo još jednu optužnicu za zločin u Jošanici Tužilaštvo BiH podiglo još jednu optužnicu za zločin u Jošanici
Najčitanije
  • PU Istočno Sarajevo: Uhapšen muškarac zbog osnova sumnje da je mučio i ubio psa
    13h 13m
    6
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    15h 2m
    0
  • Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džamiju (FOTO/VIDEO)
    9h 31m
    16
  • Foča: Vozilo sletjelo u korito Drine, vozač teško povrijeđen
    9h 18m
    0
  • Sokočanin vrijeđao i prijetio maloljetniku, drugo lice ga pokušalo fizički napasti
    12h 40m
    2