Pogledajte nepismenu diplomatsku notu MSP BiH kojoj se sada smije cijela regija

03.07.2020. 18:48
1
IZVOR: dnevnik.ba

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je Ministarstvu spoljnih Republike Srbije nepismenu notu koja je postala predmet podsmijeha kako javnosti u BiH isto tako i u Srbiji, piše PRESS.

Osnova pisane diplomatske komunikacije je poštivanje pravopisnih normi s obzirom na to da gramatički tačan sadržaj nota govori o ozbiljnosti države koja šalje notu, ali i predstavlja odraz poštovanja države pošiljaoca prema državi koja prima notu.

Tim principima ne vodi se Ministarstvo spoljnih poslova BiH, koje očigledno radi na principu „samo da posao ispadne iz ruku“.

To su pokazali 30. juna 2020. godine prilikom slanja pisane note Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, u kojoj su tražili saglasnost za razmatranje mogućnosti slanja dvije medicinske ekipe u Opštu bolnicu u Novom Pazaru.

Slika

Službena pisana nota od nekoliko rečenica bila je puna grešaka kao što su nepravilno nepisane riječi „obavjest“ (umjesto „obavijest“), COVID 19 (umjesto „COVID -19) i „upučivanje“ (umjesto „upućivanje). Iako se u diplomatskoj korespondenciji države nazivaju punim imenom, MSP BiH odlučilo je susjednu zemlju nazvati „Srbija“ umjesto „Republika Srbija“.

Ugledna politička analitičarka Ivana Marić tim povodom našalila se i napisala da savjetuje MSP Republike Srbije da dobro razmisli o ponudi BiH ako su dvije medicinske ekipe stručne kao što su stručne i pismene osobe koje su napisale službeni dopis.

- Pravopisne greške su još i mali problem u odnosu na stil pisanja, ako se ovo može nazvati stilom. A vi sve mislite da oni kupuju samo fakultetske diplome, kada oni ni osnovnu školu nisu završili kako treba - napisala je Marić, prenosi PRESS.

 

 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Građanin 05.07.2020. 08:34
    Ovde se ne zna koji je jezik htio pisac da koristi. Sam se u svojoj ne pismenosti izgubio
Povezane vijesti
Napadnut počasni konzulat Srbije, ima povrijeđenih Napadnut počasni konzulat Srbije, ima povrijeđenih
Novi pravilnik: Žele samo vozila do 100 hiljada KM Novi pravilnik: Žele samo vozila do 100 hiljada KM
CIK: Brojne greške u prijavama birača za glasanje iz inostranstva CIK: Brojne greške u prijavama birača za glasanje iz inostranstva
Najčitanije
  • Major Kosta Todorović – Legenda o srpskom hrabrom srcu
    12h 9m
    0
  • Domaći posni brusketi
    12h 42m
    0
  • Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
    8h 0m
    4
  • Lice teško povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi kod Rogatice
    10h 8m
    0
  • Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila
    6h 21m
    1