Погледајте неписмену дипломатску ноту МСП БиХ којој се сада смије цијела регија

03.07.2020. 18:48
1
ИЗВОР: dnevnik.ba

Министарство спољних послова Босне и Херцеговине упутило је Министарству спољних Републике Србије неписмену ноту која је постала предмет подсмијеха како јавности у БиХ исто тако и у Србији, пише ПРЕСС.

Основа писане дипломатске комуникације је поштивање правописних норми с обзиром на то да граматички тачан садржај нота говори о озбиљности државе која шаље ноту, али и представља одраз поштовања државе пошиљаоца према држави која прима ноту.

Тим принципима не води се Министарство спољних послова БиХ, које очигледно ради на принципу „само да посао испадне из руку“.

То су показали 30. јуна 2020. године приликом слања писане ноте Министарству спољних послова Републике Србије, у којој су тражили сагласност за разматрање могућности слања двије медицинске екипе у Општу болницу у Новом Пазару.

Слика

Службена писана нота од неколико реченица била је пуна грешака као што су неправилно неписане ријечи „обавјест“ (умјесто „обавијест“), COVID 19 (умјесто „COVID -19) и „упучивање“ (умјесто „упућивање). Иако се у дипломатској кореспонденцији државе називају пуним именом, МСП БиХ одлучило је сусједну земљу назвати „Србија“ умјесто „Република Србија“.

Угледна политичка аналитичарка Ивана Марић тим поводом нашалила се и написала да савјетује МСП Републике Србије да добро размисли о понуди БиХ ако су двије медицинске екипе стручне као што су стручне и писмене особе које су написале службени допис.

- Правописне грешке су још и мали проблем у односу на стил писања, ако се ово може назвати стилом. А ви све мислите да они купују само факултетске дипломе, када они ни основну школу нису завршили како треба - написала је Марић, преноси ПРЕСС.

 

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Građanin 05.07.2020. 08:34
    Ovde se ne zna koji je jezik htio pisac da koristi. Sam se u svojoj ne pismenosti izgubio
Повезане вијести
Нападнут почасни конзулат Србије, има повријеђених Нападнут почасни конзулат Србије, има повријеђених
Нови правилник: Желе само возила до 100 хиљада КМ Нови правилник: Желе само возила до 100 хиљада КМ
ЦИК: Бројне грешке у пријавама бирача за гласање из иностранства ЦИК: Бројне грешке у пријавама бирача за гласање из иностранства
Најчитаније
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    22h 30m
    2
  • Мајор Коста Тодоровић – Легенда о српском храбром срцу
    10h 5m
    0
  • Домаћи посни брускети
    10h 38m
    0
  • Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће
    5h 56m
    3
  • Лице тешко повријеђено у саобраћајној незгоди код Рогатице
    8h 4m
    0