Pohod na Osječenicu posvećen stradalom Ljubiši Aramandi i njegovoj kćerki

03.01.2023. 13:06
0
IZVOR: nezavisne.com

Više od 300 planinara iz brojnih planinarskih društava u Bosni i Hercegovini, učestvovalo je u okviru tradicionalnog 13. po redu novogodišnjeg pohoda na planinu Osječenicu, koji je organizovan u protekli ponedjeljak.

Organizator ovoga događaja bio je Klub ekstremnih sportova "Crni vrh" iz Bosanskog Petrovca, a svi učesnici pohoda mogli su uživati u sunčanom danu i neuobičajeno toplom vremenu za ovo doba godine.

- Nažalost, ovogodišnji pohod na Osječenicu se odvijao u sjenci velike tuge koja nas je sve zadesila, jer je u Prijedoru, nesretnim slučajem prilikom pada aviona, poginuo naš veliki prijatelj Ljubiša Aramanda i njegova kćerka Andrea. Ljubiša je je bio izuzetan čovjek, planinar, instruktor letenja, predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske i uvijek je bio na usluzi i pomoći svim društvima, planinarima i prijateljima ovoga sporta.

Ostavio je neizbrisiv trag i odlukom našeg kluba ovaj pohod smo posvetili njemu i njegovoj kćerci. Želja nam je da na ovakav način, kao planinari i ljudi pošaljemo poruku zajedništva, jedinstva i prijateljstva - rekla je Sanja Stojanović, predstavnica organizatora.

Nakon okupljanja u Bosanskom Petrovcu, učesnici pohoda su se uspješno ispenjali na vrh Osječenice, sve je proteklo bez ikakvih problema i nepredviđenih situacija, a po povratku s planine za sve je priređeno druženje i ručak.

Inače, radi se o jednoj od najljepših domaćih planina, koja je  udaljena desetak kilometara od Bosanskog Petrovca, s kamenitim vrhom koji izgleda kao da ga je neko odsjekao nožem, po čemu je i dobila naziv. Visoka je 1795 metara i najviša u Unsko- sanskom kantonu, a danas predstavlja omiljenu destinaciju za brojne planinare koji dolaze da je pohode i uživaju u njenim čarima.

Osječenica je bogata florom i faunom, u njenim šumama stanište ima brojna divljač, a nerijetko se može nabasati na tragove medvjeda ili vuka. Na kameniti planinski vrh vodi više staza, a zbog toga što nije isuviše zahtjevna, Osječenica je posljednjih godina sve popularnija destinacija koju pohode brojni planinari i rekreativci iz zemlje i inostranstva.

Piše: Zlatan Čekić

Komentari 0
Povezane vijesti
Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
Otac i kćerka sa Pala gaje ljubav prema mačevanju Otac i kćerka sa Pala gaje ljubav prema mačevanju
Dirljiva priča o Nini koja prodaje krofne da pomogne tati da se izliječi od teške bolesti Dirljiva priča o Nini koja prodaje krofne da pomogne tati da se izliječi od teške bolesti
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    23h 5m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    21h 4m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    23h 17m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    13h 46m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    18h 19m
    0