Поход на Осјеченицу посвећен страдалом Љубиши Араманди и његовој кћерки

03.01.2023. 13:06
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Више од 300 планинара из бројних планинарских друштава у Босни и Херцеговини, учествовало је у оквиру традиционалног 13. по реду новогодишњег похода на планину Осјеченицу, који је организован у протекли понедјељак.

Организатор овога догађаја био је Клуб екстремних спортова "Црни врх" из Босанског Петровца, а сви учесници похода могли су уживати у сунчаном дану и неуобичајено топлом времену за ово доба године.

- Нажалост, овогодишњи поход на Осјеченицу се одвијао у сјенци велике туге која нас је све задесила, јер је у Приједору, несретним случајем приликом пада авиона, погинуо наш велики пријатељ Љубиша Араманда и његова кћерка Андреа. Љубиша је је био изузетан човјек, планинар, инструктор летења, предсједник Планинарског савеза Републике Српске и увијек је био на услузи и помоћи свим друштвима, планинарима и пријатељима овога спорта.

Оставио је неизбрисив траг и одлуком нашег клуба овај поход смо посветили њему и његовој кћерци. Жеља нам је да на овакав начин, као планинари и људи пошаљемо поруку заједништва, јединства и пријатељства - рекла је Сања Стојановић, представница организатора.

Након окупљања у Босанском Петровцу, учесници похода су се успјешно испењали на врх Осјеченице, све је протекло без икаквих проблема и непредвиђених ситуација, а по повратку с планине за све је приређено дружење и ручак.

Иначе, ради се о једној од најљепших домаћих планина, која је  удаљена десетак километара од Босанског Петровца, с каменитим врхом који изгледа као да га је неко одсјекао ножем, по чему је и добила назив. Висока је 1795 метара и највиша у Унско- санском кантону, а данас представља омиљену дестинацију за бројне планинаре који долазе да је походе и уживају у њеним чарима.

Осјеченица је богата флором и фауном, у њеним шумама станиште има бројна дивљач, а неријетко се може набасати на трагове медвједа или вука. На каменити планински врх води више стаза, а због тога што није исувише захтјевна, Осјеченица је посљедњих година све популарнија дестинација коју походе бројни планинари и рекреативци из земље и иностранства.

Пише: Златан Чекић

Коментари 0
Повезане вијести
На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
Отац и кћерка са Пала гаје љубав према мачевању Отац и кћерка са Пала гаје љубав према мачевању
Дирљива прича о Нини која продаје крофне да помогне тати да се излијечи од тешке болести Дирљива прича о Нини која продаје крофне да помогне тати да се излијечи од тешке болести
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 50m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 45m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 33m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 39m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 7m
    0