Poljoprivredni fakultet obilježio 82 godine postojanja i 28 rada

01.12.2022. 13:46
0
IZVOR: katera.news

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilježio je danas 82 godine postojanja i 28 godina rada u okviru ovog univerziteta.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Vesna Milić istakla je da je ovaj fakultet nastavio sa radom 1. decembra 1994. u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu, iako je osnovan u Sarajevu 1940. godine.

- Danas ispraćamo šest mastera poljoprivrede, jednog mastera šumarstva, 29 diplomiranih inženjera poljoprivrede i 27 diplomiranih inženjera šumarstva - rekla je Milićeva i naglasila da oni imaju važne zadatke u budućnosti, jer je na zemaljskog kugli sve manje hrane.

Slika

Foto: katera.news

- Naši diplomci rade u poljoprivrednim apotekama, na poljoprivrednim dobrima, institutima i u lokalnim zajednicama pri agrarnim fondovima. Osim toga, Ministarstvo poljoprivrede izdvaja određena sredstva koja svršeni studenti poljoprivrede mogu da dobiju za pokretanje sopstvenog biznisa, odnosno formiranje sopstvenih poljoprivrednih dobara - rekla je ona.

Govoreći o nastavnom kadru, Milićeva je istakla da je Poljoprivredni fakultet obrazovao četiri doktora, pa neće imati potrebu za gostujućim kadrom.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je Poljoprivredni fakultet izuzetno važna članica ovog univerziteta.

Govoreći o važnosti ovog fakulteta, Kulić je rekao da prema procjeni, dvije trećine stanovništa u svijetu nema dovoljne količine hrane, imajući u vidu da se broj stanovnika na planeti Zemlji povećava.

Slika

Foto: katera.news

- Ovaj fakultet funkcioniše na četiri lokacije, u Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Vlasenici i Trebinju i to zahtijeva dodatni napor profesora i saradnika koji obrazuju generacije studenata – rekao je Kulić.

Prema njegovim riječima, fakultet posjeduje fantastično opremljene laboratorije u kojima se svi - studenti, nastavnici i saradnici mogu baviti naučno-istraživačkim radom i svoje rezultate objavljuju u prestižnim međunarodnim časopisima.

On je naveo da je ovaj fakultet u posljednje dvije godine upisao veći broj studenata u odnosu na prethodne, što je, kako dodaje, rezultat angažovanja svih koji rade na ovom univerzitetu.

Slika

Foto: katera.news

Dragica Gagović, najbolji student prvog ciklusa studija u ovoj generaciji, sa prosjekom ocjena od 9,72, naglasila je da je za ovaj prosjek bilo potrebno mnogo rada i truda.

-  Sa fakulteta nosim samo lijepe uspomene i nadam se da ću u budućnosti ostvariti sve  planove. Naslikala sam jednu lijepu životnu fotografiju, koju još ne planiram da uokvirim – rekla je ona.

U okviru obilježavanja Dana Poljoprivrednog fakulteta, uručene su i nagrade istaknutim radnicima ovog fakulteta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Milan Savić predsjednik Studentskog parlamenta Milan Savić predsjednik Studentskog parlamenta
Na konferenciji i sajmu ženskog preduzetništva oko 100 učesnika Na konferenciji i sajmu ženskog preduzetništva oko 100 učesnika
Građani Istočnog Sarajeva trčali za Miloša – Zajedno možemo sve! (FOTO) Građani Istočnog Sarajeva trčali za Miloša – Zajedno možemo sve! (FOTO)
Najčitanije
 • Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo
  23h 11m
  6
 • Milan Savić predsjednik Studentskog parlamenta
  20h 29m
  5
 • Zbog udesa obustavljen saobraćaj na putu Zvornik-Vlasenica
  20h 19m
  0
 • Ambasador SAD u BiH u posjeti opštini Istočna Ilidža
  17h 26m
  0
 • Osam šampionskih titula džudistima „Famosa“ na prvenstvu Republike Srpske za juniore i starije pionire
  16h 36m
  0