Пољопривредни факултет обиљежио 82 године постојања и 28 рада

01.12.2022. 13:46
0
ИЗВОР: katera.news

Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву обиљежио је данас 82 године постојања и 28 година рада у оквиру овог универзитета.

Декан Пољопривредног факултета Весна Милић истакла је да је овај факултет наставио са радом 1. децембра 1994. у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву, иако је основан у Сарајеву 1940. године.

- Данас испраћамо шест мастера пољопривреде, једног мастера шумарства, 29 дипломираних инжењера пољопривреде и 27 дипломираних инжењера шумарства - рекла је Милићева и нагласила да они имају важне задатке у будућности, јер је на земаљског кугли све мање хране.

Слика

Фото: katera.news

- Наши дипломци раде у пољопривредним апотекама, на пољопривредним добрима, институтима и у локалним заједницама при аграрним фондовима. Осим тога, Министарство пољопривреде издваја одређена средства која свршени студенти пољопривреде могу да добију за покретање сопственог бизниса, односно формирање сопствених пољопривредних добара - рекла је она.

Говорећи о наставном кадру, Милићева је истакла да је Пољопривредни факултет образовао четири доктора, па неће имати потребу за гостујућим кадром.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да је Пољопривредни факултет изузетно важна чланица овог универзитета.

Говорећи о важности овог факултета, Кулић је рекао да према процјени, двије трећине становништа у свијету нема довољне количине хране, имајући у виду да се број становника на планети Земљи повећава.

Слика

Фото: katera.news

- Овај факултет функционише на четири локације, у Источном Сарајеву, Бијељини, Власеници и Требињу и то захтијева додатни напор професора и сарадника који образују генерације студената – рекао је Кулић.

Према његовим ријечима, факултет посједује фантастично опремљене лабораторије у којима се сви - студенти, наставници и сарадници могу бавити научно-истраживачким радом и своје резултате објављују у престижним међународним часописима.

Он је навео да је овај факултет у посљедње двије године уписао већи број студената у односу на претходне, што је, како додаје, резултат ангажовања свих који раде на овом универзитету.

Слика

Фото: katera.news

Драгица Гаговић, најбољи студент првог циклуса студија у овој генерацији, са просјеком оцјена од 9,72, нагласила је да је за овај просјек било потребно много рада и труда.

-  Са факултета носим само лијепе успомене и надам се да ћу у будућности остварити све  планове. Насликала сам једну лијепу животну фотографију, коју још не планирам да уоквирим – рекла је она.

У оквиру обиљежавања Дана Пољопривредног факултета, уручене су и награде истакнутим радницима овог факултета.

Коментари 0
Повезане вијести
Милан Савић предсједник Студентског парламента Милан Савић предсједник Студентског парламента
На конференцији и сајму женског предузетништва око 100 учесника На конференцији и сајму женског предузетништва око 100 учесника
Грађани Источног Сарајева трчали за Милоша – Заједно можемо све! (ФОТО) Грађани Источног Сарајева трчали за Милоша – Заједно можемо све! (ФОТО)
Најчитаније
 • Положен камен темељац за изградњу зграде Полицијске управе Источно Сарајево
  23h 13m
  6
 • Милан Савић предсједник Студентског парламента
  20h 31m
  5
 • Због удеса обустављен саобраћај на путу Зворник-Власеница
  20h 21m
  0
 • Амбасадор САД у БиХ у посјети општини Источна Илиџа
  17h 28m
  0
 • Осам шампионских титула џудистима „Фамоса“ на првенству Републике Српске за јуниоре и старије пионире
  16h 38m
  0