Poljoprivredni fakultet obilježio 83 godine tradicije i 29 rada (FOTO)

01.12.2023. 13:20
0
IZVOR: katera.news

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilježio je danas 83 godine postojanja i 29 godina rada u okviru ovog univerziteta.

Na svečanoj akademija promovisana su četiri mastera poljoprivrede, četiri mastera šumarstva, 23 diplomirana inženjera poljoprivrede i 14 diplomiranih inženjera šumarstva.

Slika

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je Poljoprivredni fakultet darovao Republici Srpskoj još jednu generaciju izuzetno kvalitetnih diplomaca i postdiplomaca.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet je važna članica Univerziteta u Istočnom Sarajevu i organizator je najboljeg naučnog skupa iz oblasti poljoprivrede na prostoru Balkana.

Kako ističe, fakultet posjeduje fantastično opremljene laboratorije u kojima se studenti, nastavnici i saradnici mogu baviti naučno-istraživačkim radom i svoje rezultate objavljuju u prestižnim međunarodnim časopisima.

Slika

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Vesna Milić navela je da su zadovoljni upisnom politikom, te da je broj upisanih brucoša isti kao i prošle godine.

Ona je istakla da ovaj fakultet prati trendove, te da će početi sa akreditacijom novog studijskog programa koji će imati za cilj da privuče nove studente.

- U okviru novog studisjskog programa, koji će biti realizovan od sljedeće školske godine, studenti će moći pohađati tri modula – opšti smjer, urbana poljoprivreda i digitalna poljoprivreda. Odlazak mladih u gradove je trend, a u razvijenim zemljama poljoprivredna proizvodnja je vezana za gradsku zonu. Takođe, sve više se u poljoprivredu uvodi i IT sektor, tako da je bilo potrebno uvesti ove module  – navela je ona.

Kako ističe, u ovoj školskoj godinu je, zahvaljujući nadležnom ministarstvu, osnovan centar za razvoj poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Sokocu.

- Početkom školske godine ćemo dio uništenih staklenika renoviramo i pokrenuti naučno-istraživačku bazu  – navela je ona.

Slika

Nikola Demonjić iz Modriče, najbolji student drugog ciklusa studija, sa prosjekom 9.8, naveo je da mu je ovo priznanje satisfakcija za napredak na profesionalnom puti.

- Drago mi je što je Poljoprivredni fakultet prepoznao moj trud i rad i nagradio me priznanjem najboljeg – rekao je on.

Kako je naveo, zaposlen je u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti,
Odsjek za poljoprivredu, u Modriči.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    7h 55m
    10
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 51m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    22h 35m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    23h 47m
    0
  • Posljednji kondorov let
    20h 20m
    0