Пољопривредни факултет обиљежио 83 године традиције и 29 рада (ФОТО)

01.12.2023. 13:20
0
ИЗВОР: katera.news

Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву обиљежио је данас 83 године постојања и 29 година рада у оквиру овог универзитета.

На свечаној академија промовисана су четири мастера пољопривреде, четири мастера шумарства, 23 дипломирана инжењера пољопривреде и 14 дипломираних инжењера шумарства.

Слика

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да је Пољопривредни факултет даровао Републици Српској још једну генерацију изузетно квалитетних дипломаца и постдипломаца.

Према његовим ријечима, овај факултет је важна чланица Универзитета у Источном Сарајеву и организатор је најбољег научног скупа из области пољопривреде на простору Балкана.

Како истиче, факултет посједује фантастично опремљене лабораторије у којима се студенти, наставници и сарадници могу бавити научно-истраживачким радом и своје резултате објављују у престижним међународним часописима.

Слика

Декан Пољопривредног факултета Весна Милић навела је да су задовољни уписном политиком, те да је број уписаних бруцоша исти као и прошле године.

Она је истакла да овај факултет прати трендове, те да ће почети са акредитацијом новог студијског програма који ће имати за циљ да привуче нове студенте.

- У оквиру новог студисјског програма, који ће бити реализован од сљедеће школске године, студенти ће моћи похађати три модула – општи смјер, урбана пољопривреда и дигитална пољопривреда. Одлазак младих у градове је тренд, а у развијеним земљама пољопривредна производња је везана за градску зону. Такође, све више се у пољопривреду уводи и ИТ сектор, тако да је било потребно увести ове модуле  – навела је она.

Како истиче, у овој школској годину је, захваљујући надлежном министарству, основан центар за развој пољопривреде у брдско-планинском подручју на Сокоцу.

- Почетком школске године ћемо дио уништених стакленика реновирамо и покренути научно-истраживачку базу  – навела је она.

Слика

Никола Демоњић из Модриче, најбољи студент другог циклуса студија, са просјеком 9.8, навео је да му је ово признање сатисфакција за напредак на професионалном пути.

- Драго ми је што је Пољопривредни факултет препознао мој труд и рад и наградио ме признањем најбољег – рекао је он.

Како је навео, запослен је у Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности,
Одсјек за пољопривреду, у Модричи.

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    10h 23m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    12h 54m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    10h 37m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    10h 29m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    2h 44m
    0