Položeni vijenci i cvijeće na spomen-kosturnicu i grobnicu 12 banjalučkih beba

08.01.2024. 12:44
0
IZVOR: srna.rs

Povodom obilježavanja Dana Republike Srpske - 9. januara danas su položeni vijenci i cvijeće na spomen-kosturnicu na gradskom groblju u Banjaluci i na grobnicu 12 banjalučkih beba.

Vijence na spomen-kosturnicu na gradskom groblju u Banjaluci položili su predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i izaslanici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Vijence su položili iministar zdravlja u Vladi Srbije Danica Grujičić, i generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, kao i predstavnici boračke populacije Republike Srpske.

Cvijeće su položili predstavnici Srpske u institucijama BiH, delegacije Vijeća naroda Republike Srpske, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Saveza gradova i opština Republike Srpske, BORS-a, te udruženja i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić položili su vijence na grobnici 12 banjalučkih beba.

Slika

Foto: srna.rs

Prethodno su položeni vijenci na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na Groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, čime je počeo današnji program obilježavanja Dana Republike Srpske – 9. januara.

U okviru obilježavanja Dana Republike Srpske – 9. januara, najviši zvaničnici Srpske položili su vijence i na Trgu palih boraca NOR-a u Banjaluci.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim - Republika Srpska.

Komentari 0
Povezane vijesti
U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
Odsustvo radnika iz Republike Srpske povodom Dana Srpske pravdali godišnjim odmorom Odsustvo radnika iz Republike Srpske povodom Dana Srpske pravdali godišnjim odmorom
Mladić ispitan zbog paljenja zastave Srpske u Zenici, saslušani i organizatori skupa Mladić ispitan zbog paljenja zastave Srpske u Zenici, saslušani i organizatori skupa
Najčitanije
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    23h 34m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    16h 16m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    20h 49m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    18h 23m
    2
  • Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
    19h 51m
    0