Положени вијенци и цвијеће на спомен-костурницу и гробницу 12 бањалучких беба

08.01.2024. 12:44
0
ИЗВОР: srna.rs

Поводом обиљежавања Дана Републике Српске - 9. јануара данас су положени вијенци и цвијеће на спомен-костурницу на градском гробљу у Бањалуци и на гробницу 12 бањалучких беба.

Вијенце на спомен-костурницу на градском гробљу у Бањалуци положили су предсједник Владе Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и изасланици предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

Вијенце су положили иминистар здравља у Влади Србије Даница Грујичић, и генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, као и представници борачке популације Републике Српске.

Цвијеће су положили представници Српске у институцијама БиХ, делегације Вијећа народа Републике Српске, Трећег пјешадијског Република Српска пука, Савеза градова и општина Републике Српске, БОРС-а, те удружења и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар здравља Србије Даница Грујичић положили су вијенце на гробници 12 бањалучких беба.

Слика

Фото: srna.rs

Претходно су положени вијенци на Споменик палим борцима Војске Републике Српске на Гробљу Свети Пантелија у Бањалуци, чиме је почео данашњи програм обиљежавања Дана Републике Српске – 9. јануара.

У оквиру обиљежавања Дана Републике Српске – 9. јануара, највиши званичници Српске положили су вијенце и на Тргу палих бораца НОР-а у Бањалуци.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Назив Република српског народа у БиХ био је у употреби до 28. фебруара 1992. године и проглашења првог Устава, када је замијењен са Српска Република БиХ који је кориштен до 12. августа 1992. године, када је уведен Српска Република. Тај назив септембра 1992. године замијењен је садашњим - Република Српска.

Коментари 0
Повезане вијести
У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором
Младић испитан због паљења заставе Српске у Зеници, саслушани и организатори скупа Младић испитан због паљења заставе Српске у Зеници, саслушани и организатори скупа
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 56m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    4h 54m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    13h 20m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    11h 35m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    13h 14m
    0