Pomen u Novom Gradu za stradale u ''Oluji''

06.08.2020. 19:54
0
IZVOR: ATV

Most na Uni u Novom Gradu. Most spasa za više od 100 hiljada krajiških Srba iz Like, sa Banije i Korduna.

Cvijeće u Uni i spomen ploča podsjetnik su na avgustovsku golgotu, stradale i protjerane sa vjekovnih ognjišta. Novljani su tih teških i mučnih dana avgusta ’95. pomagali Krajišnicima. Ono što su tada vidjeli mnogi ni danas ne zaboravljaju. 

- Bilo je strašno gledati tu nejač, žene, djecu, starce u konjskim kolima, traktorima, djeca bez roditelja,. Bebe takoreći bez oba roditelja, spašavali smo, nosili, dijelili pomoć, probijali putnu komunkaciju - priča Borivoje Japundža.

- Akcija "Oluja" je trajno promijenila živote stotinama hiljada Srba iz Hrvatske. Ova akcija je jedan od najvećih zločina o kojem svijet nije želio da priča. Ne postoji ni vojničko niti ljudsko ni bilo kakvo opravdanje za postupke hrvatske vojske koja je ubijala civile koji su bježali sa svojih ognjišta - kaže Bojan Lukač, zamjenik načelnika opštine Novi Grad.

Novljani su danas zapalili su svijeće u ulici koja izlazi na most. U toj ulici je i crkva u kojoj je jutros služen pomen za sve stradale u akciji Oluja. Stigla je i inicijativa da se izgradi spomen obilježje. 

- Ovo je jedno od značajnih mjesta u tragediji Srba iz Republike Srpske Krajine. Ovo mjesto zavređuje da se izgradi spomen-obilježje. To zaslužuje most preko kojeg je prešlo 100.000 izbjeglih Krajišnika, među kojima su bili najugroženiji djeca i starci. U blizini je i Svodna gdje je hrvatska avijacija gađala izbjegličku kolonu. To je apsurd, protjerate ljude, a onda ih pobijete kad su napustili svoja ognjišta - rekao je Savo Štrbac, direktor "Veritasa".

Pomen je održan i u 15-ak kilometara udaljenoj Svodni. Na magistrali prema Prijedoru ljudi u koloni su malo odahnuli misleći da su se izvukli. Onda su ih nadletjeli hrvatski avioni. Prelet, zaokret a onda užas. U raketiranju je stradalo troje, na desetine povrijeđeno. 

Obilježavanje stradanja krajiških Srba nastavlja se i sutra. U selu Janjile, nadomak Bosanskog Petrovca, biće služen parastos ubijenim u raketiranju izbjegličke kolone. U napadu hrvatske avijacije na petrovačkoj cesti, sedmog avgusta 1995. godine, ubijeno je petoro odraslih i četvoro djece.

Komentari 0
Povezane vijesti
Identifikovani posmrtni ostaci pet srpskih civila Identifikovani posmrtni ostaci pet srpskih civila
U Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci četvoro Srba U Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci četvoro Srba
Otac Perović: U Krajini je bio pogrom, a ne "Oluja" Otac Perović: U Krajini je bio pogrom, a ne "Oluja"
Najčitanije
  • Težak sudar đačkog autobusa i automobila
    14h 5m
    0
  • Učenik (13) pretučen u osnovnoj školi: "Sina mi je pesnicama udarao otac njegovog vršnjaka"
    4h 49m
    1
  • U Istočnoj Ilidži prva neradna nedjelja biće 6. oktobra
    12h 25m
    2
  • Kroz gusle strujao i bol i nadanje cijelog naroda: 257 godina od rođenja Filipa Višnjića
    13h 56m
    0
  • Zemljotres u BiH
    5h 21m
    0