Помен у Новом Граду за страдале у ''Олуји''

06.08.2020. 19:54
0
ИЗВОР: ATV

Мост на Уни у Новом Граду. Мост спаса за више од 100 хиљада крајишких Срба из Лике, са Баније и Кордуна.

Цвијеће у Уни и спомен плоча подсјетник су на августовску голготу, страдале и протјеране са вјековних огњишта. Новљани су тих тешких и мучних дана августа ’95. помагали Крајишницима. Оно што су тада видјели многи ни данас не заборављају. 

- Било је страшно гледати ту нејач, жене, дјецу, старце у коњским колима, тракторима, дјеца без родитеља,. Бебе такорећи без оба родитеља, спашавали смо, носили, дијелили помоћ, пробијали путну комункацију - прича Боривоје Јапунџа.

- Акција "Олуја" је трајно промијенила животе стотинама хиљада Срба из Хрватске. Ова акција је један од највећих злочина о којем свијет није желио да прича. Не постоји ни војничко нити људско ни било какво оправдање за поступке хрватске војске која је убијала цивиле који су бјежали са својих огњишта - каже Бојан Лукач, замјеник начелника општине Нови Град.

Новљани су данас запалили су свијеће у улици која излази на мост. У тој улици је и црква у којој је јутрос служен помен за све страдале у акцији Олуја. Стигла је и иницијатива да се изгради спомен обиљежје. 

- Ово је једно од значајних мјеста у трагедији Срба из Републике Српске Крајине. Ово мјесто завређује да се изгради спомен-обиљежје. То заслужује мост преко којег је прешло 100.000 избјеглих Крајишника, међу којима су били најугроженији дјеца и старци. У близини је и Сводна гдје је хрватска авијација гађала избјегличку колону. То је апсурд, протјерате људе, а онда их побијете кад су напустили своја огњишта - рекао је Саво Штрбац, директор "Веритаса".

Помен је одржан и у 15-ак километара удаљеној Сводни. На магистрали према Приједору људи у колони су мало одахнули мислећи да су се извукли. Онда су их надлетјели хрватски авиони. Прелет, заокрет а онда ужас. У ракетирању је страдало троје, на десетине повријеђено. 

Обиљежавање страдања крајишких Срба наставља се и сутра. У селу Јањиле, надомак Босанског Петровца, биће служен парастос убијеним у ракетирању избјегличке колоне. У нападу хрватске авијације на петровачкој цести, седмог августа 1995. године, убијено је петоро одраслих и четворо дјеце.

Коментари 0
Повезане вијести
Невријеме стиже у регион: Очекују се обилне падавине, олује и снијег Невријеме стиже у регион: Очекују се обилне падавине, олује и снијег
Штете широм БиХ: Вјетар јачине орканске олује дувао 105 км/х Штете широм БиХ: Вјетар јачине орканске олује дувао 105 км/х
Олуја "Киран" протутњала и Српском - вјетар носио кровове, чупао дрвеће Олуја "Киран" протутњала и Српском - вјетар носио кровове, чупао дрвеће
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    9h 15m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    9h 20m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    10h 12m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    22h 42m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    10h 26m
    0