Pomoć Centra za mentalno zdravlje u Palama godišnje potraži preko 5.500 pacijenata

11.10.2021. 15:25
0
IZVOR: Katera

Svjetski dan mentalnog zdravlja je međunarodni praznik, čije obilježavanje je pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija 1992. godine, s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja i mobilizacije napora za mentalno zdravlje ljudi.

Centar za mentalno zdravlje u okviru Doma zdravlja "Pale" obilježavao je ovaj praznik svake godine izuzev prošle i ove, što je onemogućila aktuelna pandemija u vezi sa virusom korona.

Specijalista psihijatar i načelnik Centra za mentalno zdravlje dr Aleksandra Garić kaže u razgovoru za portal Katera da su ranije ovaj Dan obilježavali u radnoj terapiji sa pacijentima, no da je to zbog mjera u vezi sa virusom korona trenutno nemoguće.

Garićeva ističe da na godišnjem nivou usluge Centra za mentalno zdravlje u Palama potraži preko 5.500 pacijenata.

Ona ističe da se svakom pacijentu mora posvetiti individualna pažnja, jer je svaki čovjek različit.

- Pristup pacijentu treba prilagoditi njegovim tegobama, egzistencijalnim problemima i osjetljivosti. Najbolji psihijatri su oni koji umiju da slušaju, a slušati pacijenta i pitati ga ono što je potrebno za liječenje, je nešto što je umijeće - kaže Garićeva.

Ona kaže da CZMZ Pale radi sa velikim brojem pacijenata koji imaju problem i ne stide se da potraže pomoć.

- Otići kod psihijatra ili psihologa nije lični neuspjeh, kazna ili osuda. To je nešto što je potrebno za funkcionisanje u realnosti, ma kakva realnost zaista bila. Treba reći da pacijenti često doživljavaju svijet kao opasno mjesto, gdje iza svakog ugla vrijeba opasnost - kaže Garić.

Prema njenim riječima, to su često psihotični strahovi, koji potpuno onesposobljavaju pacijenta za normalno funkcionisanje.

- Srećom, postoje lijekovi i psihoterapijska podrška, koji mogu bar ublažiti te tegobe i patnju. Naši psiholozi rade sa svim uzrastima, često rade bez psihoterapija, odnosno bez uključivanja lijekova u proces liječenja - kaže Garić.

Ona dodaje da psihijatar radi sa pacijentima starijim od 18 godina, a proces liječenja se odnosi na rad sa psihosocijalnim tretmanima pacijenata koje je na liječenje uputio sud zbog nasilja u porodici.

Sa djecom u Centru za mentalno zdravlje često radi i logoped, stručno lice koje se bavi prevencijom, otkrivanjem, dijagnostifikovanjem i tretmanom poremećaja ljudske komunikacije.

- Najmlađe dijete koje je bilo na liječenju je imalo samo 16 mjeseci. To pokazuje koliki je značaj ranog otkrivanja i upućivanja logopedu djece koja su kasnije potpuno adaptirana i funkcionalna - kaže Garić.

Ona ističe da je najvažnije da društvo više ulaže u mentalno zdravlje i da pomoć bude svima dostupna.

Centar za mentalno zdravlje je jedna od mnogobrojnih službi Doma zdravlja "Pale", čija saradnja je usko povezana sa lokalnim centrom za socijalni rad, policijskom stanicom, Specijalnom bolnicom za psihijatriju na Sokocu i svim porodičnim službama u matičnom domu zdravlja.

Takođe, saradnju po potrebi imaju i sa Bolnicom za hroničnu psihijatriju u Modriči, gdje se šalju hronični psihijatrijski pacijenti na dugoročni smještaj.

U Centru za mentalno zdravlje pri DZ "Pale" rade psihijatar, dva psihologa, logoped, tehničar i sestra obučena za okupacionu terapiju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Izložbom ikona počele "Majske duhovne svečanosti" u Palama Izložbom ikona počele "Majske duhovne svečanosti" u Palama
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    18h 8m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    19h 41m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    16h 7m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    18h 20m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    8h 49m
    3