Помоћ Центра за ментално здравље у Палама годишње потражи преко 5.500 пацијената

11.10.2021. 15:25
0
ИЗВОР: Катера

Свјетски дан менталног здравља је међународни празник, чије обиљежавање је покренула Свјетска здравствена организација 1992. године, с циљем подизања свијести о проблемима менталног здравља и мобилизације напора за ментално здравље људи.

Центар за ментално здравље у оквиру Дома здравља "Пале" обиљежавао је овај празник сваке године изузев прошле и ове, што је онемогућила актуелна пандемија у вези са вирусом корона.

Специјалиста психијатар и начелник Центра за ментално здравље др Александра Гарић каже у разговору за портал Катера да су раније овај Дан обиљежавали у радној терапији са пацијентима, но да је то због мјера у вези са вирусом корона тренутно немогуће.

Гарићева истиче да на годишњем нивоу услуге Центра за ментално здравље у Палама потражи преко 5.500 пацијената.

Она истиче да се сваком пацијенту мора посветити индивидуална пажња, јер је сваки човјек различит.

- Приступ пацијенту треба прилагодити његовим тегобама, егзистенцијалним проблемима и осјетљивости. Најбољи психијатри су они који умију да слушају, а слушати пацијента и питати га оно што је потребно за лијечење, је нешто што је умијеће - каже Гарићева.

Она каже да ЦЗМЗ Пале ради са великим бројем пацијената који имају проблем и не стиде се да потраже помоћ.

- Отићи код психијатра или психолога није лични неуспјех, казна или осуда. То је нешто што је потребно за функционисање у реалности, ма каква реалност заиста била. Треба рећи да пацијенти често доживљавају свијет као опасно мјесто, гдје иза сваког угла вријеба опасност - каже Гарић.

Према њеним ријечима, то су често психотични страхови, који потпуно онеспособљавају пацијента за нормално функционисање.

- Срећом, постоје лијекови и психотерапијска подршка, који могу бар ублажити те тегобе и патњу. Наши психолози раде са свим узрастима, често раде без психотерапија, односно без укључивања лијекова у процес лијечења - каже Гарић.

Она додаје да психијатар ради са пацијентима старијим од 18 година, а процес лијечења се односи на рад са психосоцијалним третманима пацијената које је на лијечење упутио суд због насиља у породици.

Са дјецом у Центру за ментално здравље често ради и логопед, стручно лице које се бави превенцијом, откривањем, дијагностификовањем и третманом поремећаја људске комуникације.

- Најмлађе дијете које је било на лијечењу је имало само 16 мјесеци. То показује колики је значај раног откривања и упућивања логопеду дјеце која су касније потпуно адаптирана и функционална - каже Гарић.

Она истиче да је најважније да друштво више улаже у ментално здравље и да помоћ буде свима доступна.

Центар за ментално здравље је једна од многобројних служби Дома здравља "Пале", чија сарадња је уско повезана са локалним центром за социјални рад, полицијском станицом, Специјалном болницом за психијатрију на Сокоцу и свим породичним службама у матичном дому здравља.

Такође, сарадњу по потреби имају и са Болницом за хроничну психијатрију у Модричи, гдје се шаљу хронични психијатријски пацијенти на дугорочни смјештај.

У Центру за ментално здравље при ДЗ "Пале" раде психијатар, два психолога, логопед, техничар и сестра обучена за окупациону терапију.

Коментари 0
Повезане вијести
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 24m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 8m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 21m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 35m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 27m
    0