Pomoć za unutrašnju obnova Hrama Svetog Prokopija u Visokom

15.06.2023. 19:39
0
IZVOR: katera.news

Unutrašnja obnova Hrama Svetog Prokopija u Visokom počinje, a za sveobuhvatne radovi potrebna su značajna finansijska sredstva.

Zbog toga je iz ovog hrama upućen i javni poziv svim ljudima dobre volje, svim vjernicima koji su vezani za visočku crkvu, a nalaze se širom svijeta, da se uključe u obnovu i svako na svoj način doprinese obnovi Hrama.

- Pozivaju se svi zainteresovani, koji to žele, da finansijski učestvuju u nabavci velikog polijeleja za unutrašnjost Hrama sv. Prokopija, zatim crkvenih sasuda, odežde, opremanja Časnog prijestola u kamenu, čiraka, ripide i kandila. Samo zajedno, uz Božiju pomoć, možemo obnoviti i ukrasiti naš Hram – naveli su iz Hrama Svetog Prokopija u Visokom.

Svi oni koji žele da pomognu i učestvuju u obnovi hrama, mogu donirati novčana sredstva na ovom linku  ili uplatom na žiro račun 1610650003110041 RAIFFEISEN BANK d.d. BiH sa naznakom za Srpska pravoslavna Crkvena opština Visoko.

Hram Svetog Prokopija u Visokom izgrađen je 1856. godine na talasu vjerskih sloboda koje su Srbima bile garantovane Pariskim mirom potpisanim iste godine, a u zapisima koji su sačuvani u hramu, pominje se i pravoslavna crkva u Visokom iz ranijeg perioda ali je ostalo nepoznato kada je izgrađena, odnosno uništena.

U svojoj istoriji hram se više puta obnavljao, a posljednji put 1998. godine, kada su izvedeni radovi na fasadama crkve, krovopokrivački i radovi u enterijeru te popravci prozora, koje je finansirala Grčka pravoslavna crkva.

U neposrednoj blizini crkve nalazi se i sveštenička kuća koja іe tokom ratnih dešavanja u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine u potpunosti devastirana i neuslovna za uslove života. U toku su aktivnosti na obnovi prvobitnog izgleda Hrama Svetog velikomučenika Prokopija uz blagoslov Negovog Visokopreostveštenstva Mitropolita Hrizostoma.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježeno 166 godina hrama Svetog Prokopija u Visokom Obilježeno 166 godina hrama Svetog Prokopija u Visokom
Hram u Visokom sutra proslavlja 166 godina postojanja Hram u Visokom sutra proslavlja 166 godina postojanja
U saobraćajnoj nezgodi povrijeđen motociklista U saobraćajnoj nezgodi povrijeđen motociklista
Najčitanije
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    9h 4m
    0
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    5h 1m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    11h 8m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    23h 44m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    8h 22m
    0