Помоћ за унутрашњу обнова Храма Светог Прокопија у Високом

15.06.2023. 19:39
0
ИЗВОР: katera.news

Унутрашња обнова Храма Светог Прокопија у Високом почиње, а за свеобухватне радови потребна су значајна финансијска средства.

Због тога је из овог храма упућен и јавни позив свим људима добре воље, свим вјерницима који су везани за височку цркву, а налазе се широм свијета, да се укључе у обнову и свако на свој начин допринесе обнови Храма.

- Позивају се сви заинтересовани, који то желе, да финансијски учествују у набавци великог полијелеја за унутрашњост Храма св. Прокопија, затим црквених сасуда, одежде, опремања Часног пријестола у камену, чирака, рипиде и кандила. Само заједно, уз Божију помоћ, можемо обновити и украсити наш Храм – навели су из Храма Светог Прокопија у Високом.

Сви они који желе да помогну и учествују у обнови храма, могу донирати новчана средства на овом линку  или уплатом на жиро рачун 1610650003110041 RAIFFEISEN BANK д.д. БиХ са назнаком за Српска православна Црквена општина Високо.

Храм Светог Прокопија у Високом изграђен је 1856. године на таласу вјерских слобода које су Србима биле гарантоване Париским миром потписаним исте године, а у записима који су сачувани у храму, помиње се и православна црква у Високом из ранијег периода али је остало непознато када је изграђена, односно уништена.

У својој историји храм се више пута обнављао, а посљедњи пут 1998. године, када су изведени радови на фасадама цркве, кровопокривачки и радови у ентеријеру те поправци прозора, које је финансирала Грчка православна црква.

У непосредној близини цркве налази се и свештеничка кућа која іе током ратних дешавања у БиХ у периоду од 1992. до 1995. године у потпуности девастирана и неусловна за услове живота. У току су активности на обнови првобитног изгледа Храма Светог великомученика Прокопија уз благослов Неговог Високопреоствештенства Митрополита Хризостома.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежено 166 година храма Светог Прокопија у Високом Обиљежено 166 година храма Светог Прокопија у Високом
Храм у Високом сутра прославља 166 година постојања Храм у Високом сутра прославља 166 година постојања
У саобраћајној незгоди повријеђен мотоциклиста У саобраћајној незгоди повријеђен мотоциклиста
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    13h 26m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    13h 8m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    14h 2m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    10h 57m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    9h 59m
    0