Ponavljaju suđenje za ubistvo "dječaka s planine"

07.09.2020. 18:37
0
IZVOR: Srna

-Vrhovni sud Republike Srpske po drugi put je ukinuo presudu banjalučkog Okružnog suda kojom je Ilija Milić (73) iz Kotor Varoša osuđen za ubistvo komšije Vasilja Kneževića (35), zvanog "dječak s planine", te pokušaja ubistva njegovog oca Nedeljka (90). Slučaj je vraćen na novo suđenje.

Ukinutom presudom Milić je u ponovljenom postupku bio osuđen na 16 godina i devet mjeseci zatvora. Njegov advokat Jovo Pilipović kazao je "Glas Srpske" da je presuda ukinuta na osnovu žalbe odbrane zbog bitnih povreda pravičnog postupka i činjenice da optuženom nije omogućeno fer i pravično suđenje.

- U ponovljenom postupku tražiću da se izmijeni vijeće koje ga je dva puta osudilo. Milić se već dvije i po godine nalazi u pritvoru, a presude nema - rekao je Pilipović.

Prema odluci Vrhovnog suda, presuda je, između ostalog, ukinuta jer prvostepeni sud nije omogućio odbrani da sprovede neuropsihijatrijsko vještačenje optuženog.

- Odbrani nisu pružene iste mogućnosti u pogledu izvođenja dokaza na glavnom pretresu, što je moglo da bude od uticaja na zakonito i pravično donošenje odluke - navodi se, između ostalog, u rješenju Vrhovnog suda RS o ukidanju presude.

Milić je na osnovu priznanja krivice prvom presudom u oktobru 2018. bio osuđen na 16 i po godina robije, ali tu presudu je Vrhovni sud RS ukinuo i vratio na ponovljeno suđenje. Nakon ponovljenog suđenja Milić je lani u decembru ponovo osuđen i povećana mu je kazna za tri mjeseca.

Prema optužnici, Milić je Kneževića usmrtio 10. aprila 2018. godine u selu Kruševo Brdo kod Kotor Varoša. Navodi se da ga je sačekao skriven iza bukve u blizini lokalnog puta u zaseoku Potok jer je znao da on tuda vodi goveda na pašu. Kada je Vasilj naišao, u njega je ispalio rafal iz automatske puške i usmrtio ga. Nakon toga Milić je otišao kući, pozvao policiju u Kotor Varošu i rekao šta je uradio, a zatim je s puškom otišao do kuće oca ubijenog mladića Nedeljka Kneževića. Čim ga je uočio, na njega je ispalio rafal u namjeri da ga ubije. Kako je navedeno u optužnici, Nedeljko ga je pitao: "Je li ti mene gađaš?", a napadač mu je odgovorio: "Na tebe pucam, tebe gađam". Tada je Nedeljko pobjegao u kuću nepovrijeđen.

Princeza

Mještani Kruševa Brda kažu da je ubijeni Vasilj Knežević bio veliki borac te da je glas o njemu stigao čak i do pokojne britanske princeze Dajane.

- On je bio naš heroj, veliki borac. Živio je od stočarstva, imao je konja i više od 30 goveda. Jednu šaku nije imao, jer je izgubio u eksploziji. Uprkos tome, nikad se predao nije - pričali su ranije mještani Kruševa Brda.

Komentari 0
Povezane vijesti
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja
Suđenje Tačiju: OVK zlostavljao Rome pod optužbom da su radili za Srbe Suđenje Tačiju: OVK zlostavljao Rome pod optužbom da su radili za Srbe
Najčitanije
  • Krađa u Palama
    23h 51m
    0
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    2h 13m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    20h 18m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    23h 6m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    16h 27m
    0