Понављају суђење за убиство "дјечака с планине"

07.09.2020. 18:37
0
ИЗВОР: Srna

-Врховни суд Републике Српске по други пут је укинуо пресуду бањалучког Окружног суда којом је Илија Милић (73) из Котор Вароша осуђен за убиство комшије Васиља Кнежевића (35), званог "дјечак с планине", те покушаја убиства његовог оца Недељка (90). Случај је враћен на ново суђење.

Укинутом пресудом Милић је у поновљеном поступку био осуђен на 16 година и девет мјесеци затвора. Његов адвокат Јово Пилиповић казао је "Глас Српске" да је пресуда укинута на основу жалбе одбране због битних повреда правичног поступка и чињенице да оптуженом није омогућено фер и правично суђење.

- У поновљеном поступку тражићу да се измијени вијеће које га је два пута осудило. Милић се већ двије и по године налази у притвору, а пресуде нема - рекао је Пилиповић.

Према одлуци Врховног суда, пресуда је, између осталог, укинута јер првостепени суд није омогућио одбрани да спроведе неуропсихијатријско вјештачење оптуженог.

- Одбрани нису пружене исте могућности у погледу извођења доказа на главном претресу, што је могло да буде од утицаја на законито и правично доношење одлуке - наводи се, између осталог, у рјешењу Врховног суда РС о укидању пресуде.

Милић је на основу признања кривице првом пресудом у октобру 2018. био осуђен на 16 и по година робије, али ту пресуду је Врховни суд РС укинуо и вратио на поновљено суђење. Након поновљеног суђења Милић је лани у децембру поново осуђен и повећана му је казна за три мјесеца.

Према оптужници, Милић је Кнежевића усмртио 10. априла 2018. године у селу Крушево Брдо код Котор Вароша. Наводи се да га је сачекао скривен иза букве у близини локалног пута у засеоку Поток јер је знао да он туда води говеда на пашу. Када је Васиљ наишао, у њега је испалио рафал из аутоматске пушке и усмртио га. Након тога Милић је отишао кући, позвао полицију у Котор Варошу и рекао шта је урадио, а затим је с пушком отишао до куће оца убијеног младића Недељка Кнежевића. Чим га је уочио, на њега је испалио рафал у намјери да га убије. Како је наведено у оптужници, Недељко га је питао: "Је ли ти мене гађаш?", а нападач му је одговорио: "На тебе пуцам, тебе гађам". Тада је Недељко побјегао у кућу неповријеђен.

Принцеза

Мјештани Крушева Брда кажу да је убијени Васиљ Кнежевић био велики борац те да је глас о њему стигао чак и до покојне британске принцезе Дајане.

- Он је био наш херој, велики борац. Живио је од сточарства, имао је коња и више од 30 говеда. Једну шаку није имао, јер је изгубио у експлозији. Упркос томе, никад се предао није - причали су раније мјештани Крушева Брда.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја
Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    4h 12m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    21h 55m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    16h 12m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    23h 10m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    23h 46m
    0