Ponovo prolongiran projekat stambenog zbrinjavanja mladih u Srpskoj

02.06.2022. 10:52
0
IZVOR: capital.ba

Dok Vlada Republike Srpske tvrdi kako je fokusirana na sprečavanje odlaska mladih, sa druge strane ne sprovodi projekte najavljene kao vid borbe protiv ove pojave.

Tako je ministarka porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske Sonja Davidović otkrila kako vjerovatno ni ove godine neće biti pomoći za kupovinu nekretnina mladima u Republici Srpskoj.

Riječ je o projektu koji je najavljen još u septembru 2020. godine, na početku je bio namjenjen samo mladima u ruralnim područjima, a kasnije proširen na cijelu Srpsku.

Međutim, iako su utvrđeni uslovi, javni poziv nikada nije raspisan, a da li će i kada, oni koji su ga najavili, ne mogu da preciziraju.

Takođe, kako je to javnost u Srpskoj mogla čuti tokom poslaničkog časa u Narodnoj skupštini Republike Srpske, odgovornost se pokušava prebaciti na lokalne zajednice.

- Od lokalnih zajednica u Republici Srpskoj smo zatražili podatke u skladu sa uslovima koje smo predvidjeli u pravilniku da bi smo znali koji bi to broj mladih ljudi bio korisnik samih olakšica kada je u pitanju podrška kod stambenog zbrinjavanja. To nam je opet bilo potrebno kako bi smo mogli kreirati i planirati budžetska sredstva za te namjene. Međutim, od lokalnih zajednica još uvijek pristižu podaci, a istina je da se jako mali broj odazvao na poziv ministarstva, tako da u tom smislu smo uradili te aktivnosti koje se konkretno odnose na taj projeka - kazala je Davidovićeva odgovarajući na poslaničko pitanje.

Poslanik PDP-a Gordana Vidović ju je podsjetila kako je obećanje iz Vlade bilo da će program biti operativan uovoj godini a da će na raspolaganju biti sedam miliona maraka.

- O ovome se mora voditi računa jer imamo ozbiljan odliv stanovništva. Produžavanje rokova ne ide u prilog nikom ako znamo da je  tokom školske 2020/2021 godine od 9.900 učenika koji su završili deveti razred, njih 460 otišlo u inostranstvo sa svojim roditeljima dok je 870 preselilo iz jedne škole u drugu, uglavnom iz ruralnih u gradska i veća područja - kazala je ona.

 Čavić: Neopravdan izgovor

Demograf Aleksandar Čavić u razgovoru za Capital kaže kako lokalne zajednice ne mogu imati preciznije podatke od onih koje dobijaju institucije na republičkom nivou, te da je riječ o klasičnom izgovoru.

- Jedini podaci koji se mogu uzeti kao relevantni su rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine, ali to nije zadatak lokalnih zajednica. Ministarstvo porodice omladine i sporta ima, ili bi moralo da ima, zaposlene demografe koji bi moralo da ocjeni uticaj spoljnih migracija na strukturu i iskoristiti te podatke - ocjenjuje on.

Govoreći o samoj ideji projekta, on ocjenjuje kako se sa njim neće riješiti problem odlaska.

- Ovaj problem se može riješiti samo sistemski, gdje se mora usvojiti populaciona politika Republike Srpske koja će imati integrisanu politiku prema prirodnom kretanju, politiku prema migracijama i starijim licima. Dugoročno provođenje mjera propisanih takvom politikom može dovesti do nekakvog rezultata. Sve ostalo je gubljenje vremena i zamajavanje javnosti uz trošenje javnih sredstava - zaključio je on.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na Uloški ustanak Sjećanje na Uloški ustanak
Danas sunčano i prijatno toplo Danas sunčano i prijatno toplo
Kolovozi mjestimično klizavi, opasnost od odrona Kolovozi mjestimično klizavi, opasnost od odrona
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    1h 3m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    19h 5m
    7
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    21h 5m
    3
  • Trik kako da ukiselite kupus
    20h 41m
    0
  • Šta vozači treba da redovno provjeravaju?
    19h 51m
    0