Poskupljenje gasa zbog rasta cijena na svjetskom tržištu, a ne zbog "Energonivesta" i "Sarajevo-gasa"

30.01.2024. 12:20
0
IZVOR: srna.rs

Federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije saopštilo je da je gas morao poskupiti za 3,9 odsto zbog rasta cijena na svjetskom tržištu, a ne zbog novog ugovora "Energoinvesta" i "Sarajevo – gasa" Istočno Sarajevo.

Vlada FBiH nije mogla uticati na rast cijena energenata u svijetu, ali je osigurala da povećanje cijene prirodnog gasa bude minimalno, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Cijena prirodnog gasa povećana je za 3,9 odsto, odnosno sa dosadašnjih 836,53 KM po metru kubnom na 869,15 KM po metru kubnom nakon redovnog tromjesečnog usaglašavanja kojom je "Gasprom" izvršio korekciju cijene prirodnog gasa za prvi kvartal ove godine.

- To je rezultiralo neizbježnim povećanjem nabavne cijene prirodnog gasa. Rast cijena prirodnog gasa se desio u cijelom regionu, Evropi i svijetu. Jedan od glavnih razloga povećanja cijene gasa jeste povećanje cijene nafte koja direktno utiče na određivanje cijene gasa - pojasnili su u ovom ministarstvu.

Povećanje cijene nafte uzrokovano je, između ostalog, i blokadom Sueckog kanala. Brodarske kompanije su zaustavile isporuke kroz Crveno more, izbjegavajući Suecki kanal, a napadi koji se dešavaju na tom području izazivaju strah od prekida redovnog snabdijevanja.

- Shodno svemu navedenom, nažalost, moralo je doći do povećanja cijene nafte, a samim time i do povećanja cijene prirodnog gasa, ali je Vlada FBiH obezbijedila da to povećanje bude minimalno - ističu u resornom ministarstvu.

U saopštenju je navedeno da cijene nafte na svjetskom tržištu, ratovi i krizne situacije nisu nešto na šta se može uticati.

- Vlada FBiH daje sve od sebe kako bismo zaštitili građane FBiH i osigurali redovno, stabilno i bezbjedno snabdijevanje prirodnim gasom. Konstantno pratimo i nastavićemo da pratimo stanje i cijenu energenata na svjetskom tržištu - rekao je ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, dodavši da je analizom protekla tri mjeseca bilo evidentno i neizbježno da će doći do povećanja cijene prirodnog gasa sa početkom 2024. godine.

Lakić je naglasio da očekuje vrlo brzo da se potpiše ugovor između "Energoinvesta" i "Sarajevo – gasa" Istočno Sarajevo.

- Direktori ova dva preduzeća trebalo bi da potpišu ugovor i sprovedu ono što je dogovoreno na nivou ministara dva entiteta, a kojem su takođe prisustvovali i direktori. Građani su naš prioritet i zbog toga demantujem sve napise kvazipatriota i lažnih dušebrižnika FBiH da je ovo povećanje cijene zbog novog ugovora o novoj transportnoj cijeni gasa u BiH. Građanima FBiH još jednom obećavam da će gasa biti, te da ćemo konstantno nastojati osiguravati da cijene energenata u FBiH budu najmanje moguće - zaključio je Lakić.

U Ministarstvu su napomenuli da je cijena prirodnog gasa i dalje daleko niža u odnosu na prethodni period kada su ovu vladu vodile neke druge političke partije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Manji prinosi dižu cijene voća Manji prinosi dižu cijene voća
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Raste cijena prasića u Srpskoj Raste cijena prasića u Srpskoj
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    22h 35m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    11h 48m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    11h 19m
    1
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    11h 42m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    7h 35m
    0