Poskupljenje stanova diže limit zaduženja

03.01.2023. 09:01
0
IZVOR: glassrpske.com

Povećanjem maksimalnog nivoa zaduženosti za stambene kredite Investiciono-razvojne banke (IRB) RS sa trenutnih 150.000 maraka građanima će biti omogućeno da kupe stambenu jedinicu koja odgovara njihovim životnim potrebama.

Kažu to sagovornici “Glasa Srpske” komentarišući izjavu vršioca dužnosti direktora IRB-a Dražena Vrhovca da će IRB zbog visokih cijena stanova razmotriti mogućnost povećanja maksimalnog nivoa zaduženosti za stambene kredite. Vrhovac je rekao da bi nakon toga prijedlog trebalo da bude upućen Vladi Srpske, te da se u prvom kvartalu očekuje odluka za stambene kredite. Dodao je da zbog rasta cijena nekretnina iznosi od 150.000 maraka postaju nedovoljni za ozbiljne stambene jedinice.

Potvrđuju to i u agencijama za promet nekretnina.

Konkretno, u centru Banjaluke za 150.000 maraka moguće je kupiti svega tridesetak kvadrata u novogradnji, a malo dalje od centra, u naselju Lazarevo, oko 50 kvadrata.

- To svakako nije dovoljno za potrebe jedne prosječne, četvoročlane porodice. Povećanjem maksimalnog iznosa zaduženosti povećava se i mogućnost stanovništva da riješi stambeno pitanje. Zato i jeste u posljednje vrijeme primjetno da mladi sve više kupuju placeve i grade kuće na periferiji. Povećanjem limita biće omogućeno građanima da kupe stambenu jedinicu koja odgovara njihovim životnim potrebama - rekao je direktor banjalučke agencije za nekretnine “Remaks” Dragan Milanović dodavši da bi ova mjera mogla povećati potražnju i prodaju novih stanova.

Milanović je naglasio da bi nakon ovog povećanja nivoa zaduženosti Vlada trebalo da razmotri i mogućnost da poveća i subvencije na kredite za mlade bračne parove.

Ekonomista Zoran Pavlović rekao je da podržava promjenu maksimalnog nivoa zaduženja za stambeni kredit u IRB-u.

- Ne bi bilo loše da taj iznos bude povećan na 200.000 maraka. Inflacija je učinila svoje, kao i poskupljenje građevinskog materijala, cijene kvadrata su porasle i naprosto smo došli u situaciju da građani ne mogu da nađu adekvatan stan za tih 150.000 maraka. Garsonjera je za samce, dok porodicama treba stan sa bar jednom ili dvije spavaće sobe, što nije moguće obezbijediti za taj iznos - rekao je Pavlović.

Naglasio je da je evidentno da se svi segmenti društva moraju prilagođavati tržištu.

Pavlović je istakao da je IRB-ov fond za stanovanje značajno pomogao mladim bračnim parovima koji su uspjeli da riješe stambeno pitanje, te da je sve u vezi sa tim kreditima primjer kako jedan fond može i treba da posluje transparentno.

Plate

Zoran Pavlović je rekao da je neophodno da građani imaju stvarno isplaćene plate na nivou onoga što zarade da bi uopšte bili kreditno sposobni za stambene zajmove.

- Situacija je takva da se značajan dio plate isplaćuje u koverti, a ostalo preko računa zbog relativno visokih opterećenja na isplaćene plate - upozorio je Pavlović.

 Piše: Milijana Latinović

Komentari 0
Povezane vijesti
Prosječna neto plata u februaru 1.256 KM Prosječna neto plata u februaru 1.256 KM
Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
Jelena Trivić najavila: „Formiramo Narodni front za Republiku Srpsku“ (VIDEO) Jelena Trivić najavila: „Formiramo Narodni front za Republiku Srpsku“ (VIDEO)
Najčitanije
 • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
  10m
  0
 • Pismeno se oglasili iz JZU „Srbija“ o epidemiji
  3h 2m
  3
 • Ambasador SAD u BiH u posjeti opštini Istočna Ilidža
  23h 10m
  0
 • Dositej - prosvjetitelj, pisac, pedagog, poliglota…
  26m
  0
 • Osam šampionskih titula džudistima „Famosa“ na prvenstvu Republike Srpske za juniore i starije pionire
  22h 20m
  0