Поскупљење станова диже лимит задужења

03.01.2023. 09:01
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Повећањем максималног нивоа задужености за стамбене кредите Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС са тренутних 150.000 марака грађанима ће бити омогућено да купе стамбену јединицу која одговара њиховим животним потребама.

Кажу то саговорници “Гласа Српске” коментаришући изјаву вршиоца дужности директора ИРБ-а Дражена Врховца да ће ИРБ због високих цијена станова размотрити могућност повећања максималног нивоа задужености за стамбене кредите. Врховац је рекао да би након тога приједлог требало да буде упућен Влади Српске, те да се у првом кварталу очекује одлука за стамбене кредите. Додао је да због раста цијена некретнина износи од 150.000 марака постају недовољни за озбиљне стамбене јединице.

Потврђују то и у агенцијама за промет некретнина.

Конкретно, у центру Бањалуке за 150.000 марака могуће је купити свега тридесетак квадрата у новоградњи, а мало даље од центра, у насељу Лазарево, око 50 квадрата.

- То свакако није довољно за потребе једне просјечне, четворочлане породице. Повећањем максималног износа задужености повећава се и могућност становништва да ријеши стамбено питање. Зато и јесте у посљедње вријеме примјетно да млади све више купују плацеве и граде куће на периферији. Повећањем лимита биће омогућено грађанима да купе стамбену јединицу која одговара њиховим животним потребама - рекао је директор бањалучке агенције за некретнине “Ремакс” Драган Милановић додавши да би ова мјера могла повећати потражњу и продају нових станова.

Милановић је нагласио да би након овог повећања нивоа задужености Влада требало да размотри и могућност да повећа и субвенције на кредите за младе брачне парове.

Економиста Зоран Павловић рекао је да подржава промјену максималног нивоа задужења за стамбени кредит у ИРБ-у.

- Не би било лоше да тај износ буде повећан на 200.000 марака. Инфлација је учинила своје, као и поскупљење грађевинског материјала, цијене квадрата су порасле и напросто смо дошли у ситуацију да грађани не могу да нађу адекватан стан за тих 150.000 марака. Гарсоњера је за самце, док породицама треба стан са бар једном или двије спаваће собе, што није могуће обезбиједити за тај износ - рекао је Павловић.

Нагласио је да је евидентно да се сви сегменти друштва морају прилагођавати тржишту.

Павловић је истакао да је ИРБ-ов фонд за становање значајно помогао младим брачним паровима који су успјели да ријеше стамбено питање, те да је све у вези са тим кредитима примјер како један фонд може и треба да послује транспарентно.

Плате

Зоран Павловић је рекао да је неопходно да грађани имају стварно исплаћене плате на нивоу онога што зараде да би уопште били кредитно способни за стамбене зајмове.

- Ситуација је таква да се значајан дио плате исплаћује у коверти, а остало преко рачуна због релативно високих оптерећења на исплаћене плате - упозорио је Павловић.

 Пише: Милијана Латиновић

Коментари 0
Повезане вијести
Билећки добровољци помагали на најтежим ратиштима Билећки добровољци помагали на најтежим ратиштима
Кострешевић: Предузећемо све да буде расвијетљен сваки детаљ убиства Кострешевић: Предузећемо све да буде расвијетљен сваки детаљ убиства
Спомен-плоча убијенима у усташком покољу у селу Камен биће освештана у суботу Спомен-плоча убијенима у усташком покољу у селу Камен биће освештана у суботу
Најчитаније
 • Хавана - торта над тортама
  6h 21m
  1
 • Горио аутомобил у Источној Илиџи
  6h 56m
  0
 • Ухапшени приликом примопредаје четири килограма кокаина
  17h 57m
  0
 • Александри Илић потребна помоћ да оде на бањско лијечење
  19h 4m
  0
 • У Планинарском друштву "Гласинац" још један оспособљен водич
  23h 27m
  0