Poslanici o platama i naknadama po hitnom postupku

29.03.2023. 13:27
0
IZVOR: srna.rs

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prihvatili su danas da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, prema kojem plate imenovanih i izabranih lica neće biti uvećane.

Od 39 prisutnih poslanika, "za" su glasala 33, dok je šest bilo suzdržano.

Poslanik Zlatan Begić /DF/ je, u diskusiji nakon pauze, podsjetio da je još nekoliko izmjena i dopuna Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH prošlo u Predstavničkom domu, ali da nisu naišli na podršku u Domu naroda.

Prijedlogom dopuna Zakona platama i naknadama u institucijama BiH plate imenovanih i izabranih lica u institucijama BiH ostale bi na postojećem nivou, bez obzira na povećanje visine osnovice na 600 KM zaposlenima u institucijama BiH, koje je Savjet ministara donio u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih usljed trenda rasta cijena.

U navedenom prijedlogu se traži da se u Zakon doda novi član u kojem stoji da će se, izuzetno od člana sedam ovog zakona, plate i naknade imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad osam obračunavati uz primjenu osnovice od 535 KM.

Komentari 0
Povezane vijesti
Usvojen prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa Usvojen prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa
Poslanici Predstavničkog doma izglasali ukidanje akciza na gorivo Poslanici Predstavničkog doma izglasali ukidanje akciza na gorivo
Imenovano rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Imenovano rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    5h 44m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    12h 50m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    11h 17m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    6h 59m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    13h 9m
    0