Postoji li razlika između sode bikarbone iz prodavnice i apoteke

14.11.2021. 20:40
0
IZVOR: telegraf.rs

Soda bikarbona poznata je po širokoj primjeni u domaćinstvu, ali i u medicinske svrhe.

Ona koju mnogi smatraju "čistom" prodaje se u apotekama po mnogo višim cijenama od "obične" koju možete da nađete u lokalnim prodavnicama, pakovanu u kesice.

U javnosti postoji vjerovanje da ona u kesicama sadrži aluminijum, dok ova druga koja se prodaje kao "čista" nema nikakvih sličnih primjesa.

Da li zaista postoje razlike u sodi bikarboni koju kupujemo u prodavnici u odnosu na onu koju nabavljamo u apoteci objašnjava farmaceut.

- U sodi bikarboni nema aluminijuma, to jednostavno možete da zaključite na osnovu hemijske formule ovog jedinjenja - kaže za Telegraf profesor hemije Ivana Lautarević.

Ona objašnjava da je natrijum hidrogenkarbonat, soda-bikarbona ili natrijum bikarbonat čija je formula NaHCO3, jedinjenje u kome apsolutno nema aluminijuma, što se vidi i iz hemijskih elemenata, ali i iz reakcije kojom nastaje.

- Soda bikarbona se dobija hemijskom reakcijom, a sam proces nastanka se naziva Solvejev postupak: NH3 + CO2 + H2O → NH4HCO3, a onda se NH4HCO3 kombinuje sa natrijumhloridom i dobijate: NH4HCO3 + NaCl → NaHCO3 + NH4Cl. U ovoj reakciji nigdje nema nigde aluminijuma, čija je hemijski simbol Al - objašnjava profesorka hemije.

Ona navodi da to više liči na neku zabludu, koja je napravljena i marketinški trik.

- Nema nikakve logike u tom uvjerenju, jer je sastav sode bikarbone isti. Na kraju, pročitajte sastav na kesici u prodavnici i na onoj koju kupujete kao "čistu", i vidjećete da li ima razlike - ističe Lautarević.

Medicinska soda bikarbona koja se prodaje u apotekama ima, istina, luksuznije pakovanje.

- U sintezi sode bikarbone nema aluminijuma, ali da li ima nekog takozvanog onečišćenja i da li se ubacuju neke primjese u proizvodnji, mi koji radimo u apotekama to ne možemo da znamo - kaže za Telegraf farmaceut Goran Stamenković.

On objašnjava da joj je namjena slična, bilo da je kupljena u apoteci ili u prodavnici.

- Tačno je da na pakovanjima koja stižu u apoteke piše da je "čista" soda bikarbona, odnosno da nema primjesa aluminijuma, a da bi znali da li one u prodavnici imaju neke dodatke morate da pročitate sastav koji je, pod obavezno, naveden na pakovanju - savjetuje on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nikolina Kovač: Farmacija - humani poziv u službi zdravlja Nikolina Kovač: Farmacija - humani poziv u službi zdravlja
Vakcina protiv korone moguća i u formi tablete Vakcina protiv korone moguća i u formi tablete
Matematičari i farmaceuti najbrže do posla Matematičari i farmaceuti najbrže do posla
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    3h 18m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    10h 24m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    8h 51m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    4h 33m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    10h 43m
    0