Постоји ли разлика између соде бикарбоне из продавнице и апотеке

14.11.2021. 20:40
0
ИЗВОР: telegraf.rs

Сода бикарбона позната је по широкој примјени у домаћинству, али и у медицинске сврхе.

Она коју многи сматрају "чистом" продаје се у апотекама по много вишим цијенама од "обичне" коју можете да нађете у локалним продавницама, паковану у кесице.

У јавности постоји вјеровање да она у кесицама садржи алуминијум, док ова друга која се продаје као "чиста" нема никаквих сличних примјеса.

Да ли заиста постоје разлике у соди бикарбони коју купујемо у продавници у односу на ону коју набављамо у апотеци објашњава фармацеут.

- У соди бикарбони нема алуминијума, то једноставно можете да закључите на основу хемијске формуле овог једињења - каже за Телеграф професор хемије Ивана Лаутаревић.

Она објашњава да је натријум хидрогенкарбонат, сода-бикарбона или натријум бикарбонат чија је формула NaHCO3, једињење у коме апсолутно нема алуминијума, што се види и из хемијских елемената, али и из реакције којом настаје.

- Сода бикарбона се добија хемијском реакцијом, а сам процес настанка се назива Солвејев поступак: NH3 + CO2 + H2O → NH4HCO3, а онда се NH4HCO3 комбинује са натријумхлоридом и добијате: NH4HCO3 + NaCl → NaHCO3 + NH4Cl. У овој реакцији нигдjе нема нигде алуминијума, чија је хемијски симбол Ал - објашњава професорка хемије.

Она наводи да то више личи на неку заблуду, која је направљена и маркетиншки трик.

- Нема никакве логике у том увјерењу, јер је састав соде бикарбоне исти. На крају, прочитајте састав на кесици у продавници и на оној коју купујете као "чисту", и видјећете да ли има разлике - истиче Лаутаревић.

Медицинска сода бикарбона која се продаје у апотекама има, истина, луксузније паковање.

- У синтези соде бикарбоне нема алуминијума, али да ли има неког такозваног онечишћења и да ли се убацују неке примјесе у производњи, ми који радимо у апотекама то не можемо да знамо - каже за Телеграф фармацеут Горан Стаменковић.

Он објашњава да јој је намјена слична, било да је купљена у апотеци или у продавници.

- Тачно је да на паковањима која стижу у апотеке пише да је "чиста" сода бикарбона, односно да нема примјеса алуминијума, а да би знали да ли оне у продавници имају неке додатке морате да прочитате састав који је, под обавезно, наведен на паковању - савјетује он.

Коментари 0
Повезане вијести
Николина Ковач: Фармација - хумани позив у служби здравља Николина Ковач: Фармација - хумани позив у служби здравља
Вакцина против короне могућа и у форми таблете Вакцина против короне могућа и у форми таблете
Математичари и фармацеути најбрже до посла Математичари и фармацеути најбрже до посла
Најчитаније
 • Пало дрво и усмртило дјевојчицу
  14h 4m
  0
 • У Сокоцу украден аутомобил и новац
  13h 48m
  0
 • Два напада на полицијске службенике у Источном Сарајеву
  13h 8m
  0
 • У ЈЗУ Болници „Србија“ по први пут урађена операција атрезије хоане код дјетета
  12h 44m
  0
 • Паљанин Стефан Малбашић међу најбољим студентима у Србији
  9h 4m
  3