Potpisan sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja

21.07.2021. 13:04
0
IZVOR: srpskainfo.com

U Narodnom muzeju u Beogradu danas je potpisan sporazum povodom digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa.

Sporazum su potpisati potpredsjednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, direktorka Narodnog muzej u Beogradu Bojana Borić-Brešković, predsjednik Srpske akademija nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić i v. d. upravnika Narodna biblioteka Srbije Vladimir Pištalo.

Ministarka kulture Gojković je istakla da je postupak digitalizacije najstarijeg ćiriličnog rukopisa važan za cijelu Srbiju, a posebno za stručnu javnost koja će se baviti njegovim proučavanjem.

– Miroslavljevo jevađelje datira iz 12. veka i upisan je na Uneskovu listu gde su upisani i Teslini rukopisi, kao i druga važna kulturna dobra za našu državu. U 21. veku procesom digitalizacije imamo priliku da Mirolsavljevo jevađelje zaštitimo i učinimo ga dostupnijim dokumentom stručnoj i široj javnosti nego što je to bio slučaj do sada- rekla je Gojković.

Komentari 0
Povezane vijesti
Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Godišnjica stradanja Milice Rakić Godišnjica stradanja Milice Rakić
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    3h 8m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    21h 13m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    17h 22m
    0
  • Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
    21h 1m
    4
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    15h 29m
    0