Potpisan sporazum o realizaciji projekta "Digitalna farma"

31.08.2020. 11:09
1
IZVOR: Katera

Elektrotehnički i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu potpisali su danas Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa Poljoprivrednom zadrugom „Gvozno“ iz Kalinovika, a sporazum je potpisan u cilju realizacije projekta „Digitalna farma“, koji je finansiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović rekao je da se projekat svodi na digitalizaciju poljoprivrede, tačnije u stočarstvu, gdje će Elektrotehnički fakultet, Poljoprivredni fakultet i Poljoprivredna zadruga „Gvozno“ zajedno realizovati projekat stočarskog udruženja.

- Elektrotehnički fakultet će uraditi digitalizaciju, to jeste primjenu najnovijih tehnologija u poljoprivredi, gdje ćemo uvesti označavanje stočnog fonda, tako da će moći na poljoprivrednoj zadruzi da prate kretanje grla, da mogu da vode evidenciju o njihovom stanju. Čak se mogu voditi i procedure prihrane i hranjenja tih grla kako bi se moglo znati šta su u prethodnom periodu jeli, kako bi meso bilo kvalitetno – objasnio je Popović.

Popović je dodao da je ovo možda jedan od prvih projekata ovakvog tipa na prostoru Republike Srpske, ali i okruženja.

Direktor Poljoprivredne zadruge „Gvozno“ iz Kalinovika Miljan Veletić rekao je da je u sistemu krava-tele digitalizacija veoma bitna zbog kretanja životinja, odlaska i dolaska sa farme, jer grla borave na velikim površinama pa ih je poslije teško pronaći.

Slika

Veletić je takođe rekao da digitalizacija može poslužiti i prilikom praćenja drugih proizvodnih osobina kod životinja, kao što je reprodukcija.

Stočni fond Poljoprivredne zadruge „Gvozno“ broji oko 150 grla u sistemu krava-tele, a grla borave na prostoru od oko 255 hektara zemljišta, od toga 120 hektara je obradivo a ostatak čine pašnjaci gdje grla borave.

Predstavnik Ministarstva poljoprivredne, šumarstva i vodoprivrede Svjetlana Mičić kazala je da je Ministarstvo kroz mjere za ruralni razvoj podržalo ovakav jedan projekat sa oko 7.830 KM.

- Želim da pohvalim Poljoprivrednu zadrugu „Gvozno“ i dva fakulteta sa Univerziteta iz Istočnog Sarajeva, to su Poljoprivredni i Elektrotehnički fakultet, zato što su prepoznali koliko je bitan ovaj projekat – istakla je Mičićeva.

Ona je najavila da će i u narednim godinama Ministarstvo podržavati ovakve projekte, jer su od velikog značaja.

Vršilac dužnosti dekana Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Tatjana Krajišnik naglasila je značaj razvoja i primjene savremenih tehnologija, pogotovo digitalnih, u poljoprivrednom sektoru i mora se posmatrati kao Četvrta industrijska revolucija, s obzirom na to da poljoprivreda polako prelazi iz primarne djelatnosti u tehnološki vodeću granu industrije.

- Akademsko osoblje i studenti će kroz stručni angažman u realizaciji projekta da ostvare jedno novo iskustvo u primjeni IKT rješenja u poljoprivredi – kazala je Krajišnikova.

Ispred akademske zajednice, Krajišnikova je podsjetila da je od danas, 31. avgusta, u toku drugi upisni rok na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, koji će trajati do 4. septembra.

Sufinansijer ovog projekta, pored Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, je i opština Kalinovik.

 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Neretljanin 31.08.2020. 11:16
    Svaka čast! bez spoja privede i nauke, nema uspjeha.
Povezane vijesti
Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
G-Petrol podržao odlazak studenata Elektrotehničkog fakulteta UIS na "Elektrijadu" G-Petrol podržao odlazak studenata Elektrotehničkog fakulteta UIS na "Elektrijadu"
STELEKS organizuje besplatni dvosedmični kurs za srednjoškolce STELEKS organizuje besplatni dvosedmični kurs za srednjoškolce
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    13h 48m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    11h 50m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    10h 43m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    10h 48m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    9h 51m
    1