Potpisan Sporazum o saradnji na sprovođenju akcelerator programa

06.02.2020. 13:06
0
IZVOR: SRNA

U Istočnom Sarajevu danas je potpisan Sporazum o saradnji na sprovođenju akcelerator programa s ciljem pomoći onima koji imaju inovativne poslovne ideje, a javni poziv za učešće biće objavljen 10. februara.
Direktor Razvojne agencije Republike Srpske Marinko Đukić rekao je da se program odnosi na osobe koje imaju poslovne ideje i namjeru da osnuju preduzeće ili već imaju registrovano preduzeće ne starije od 18 mjeseci.

-Podrška će im biti pružena u okviru devet modula iz različitih oblasti. Angažovaćemo stručne predavače koji će im pružiti dovoljan nivo znanja za pokretanje i oblikovanje poslovne ideje - izjavio je Đukić novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

On je naveo da je Agencija učestvovala u međunarodnom projektu akcelerator koji je završen prošle godine u junu, a ocijenjeno je da je veoma koristan za inovativne početnike u poslu i odlučeno da se nastavi realizacija sa partnerima širom Republike Srpske.

Đukić je rekao da dosadašnja iskustva ukazuju da ima dosta uspješnih poslovnih ideja koje su realizovane nakon ovog programa i izrazio nadu da će tako biti i na području Istočnog Sarajeva.

-Nadam se da ćemo imati priliku da pružimo podršku mladim ljudima i omogućimo im da ostanu na ovom području, da pokrenu vlastiti posao - istakao je Đukić.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Božić rekao je da će javni poziv za akcelerator program biti objavljen 10. februara, te da će obuka za polaznike biti besplatna i formirano tijelo za njegovo sprovođenje.

-Očekuje se angažovanje lokalnih zajednica za animiranje mladih koji imaju ideje da se prijave, a biće izabrani najbolji i oni će proći program u trajanju od tri mjeseca - napomenuo je Božić.

On je podsjetio da je ovaj fakultet prije godinu započeo aktivnost pod nazivom "Studentski preduzetnički inkubator", čiji je cilj da mladim ljudima, studentima pomogne u kreiranju, razvoju, valorizaciji i realizaciji poslovnih ideja.

-Dosadašnja iskustva su pozitivna, negdje oko 40 mladih su članovi inkubatora, a njih 11 je registrovalo firme. Neki od njih su dobili finansijsku podršku od Zavoda za zapošljavanje i drugih finansijskih instuitucija. Ovaj program je veoma važan zato što smo prepoznali da za pokretanje biznisa nije važan samo novac, već i to da poslovne ideje budu kvalitetno pripremljene - kaže Božić.

Direktor Razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević rekla je da će se uloga ove agencije u sprovođenju ovako značajnoj projekta ogledati u tome da će na raspolaganje staviti tri sertifikovana mentora koji su prošli obuku prema japanskoj metodologiji.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović je rekao da je ovo bitan sporazum za ovu lokalnu zajednicu kao doprinos otvaranju novih radnih mjesta.

Ovaj program organizuje Razvojna agencija Republike Srpske u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Pale, Zavodom za zapošljavanje Srpske, Gradskom razvojnom agencijom Istočno Sarajevo i opštinama u sastavu grada. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura
Košarkaši „Slavije“ u subotu dočekuju „Spartak“ iz Prijedora Košarkaši „Slavije“ u subotu dočekuju „Spartak“ iz Prijedora
Konkurs za srednjoškolce povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade Konkurs za srednjoškolce povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
Najčitanije
 • Građani traže pomoć zbog zmija
  18h 9m
  1
 • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
  21h 57m
  4
 • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
  4h 2m
  0
 • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
  7h 26m
  0
 • NBA igraču doživotna suspenzija
  20h 19m
  0