Potpisan Ugovor o izgradnji Spomenika porodici na Trgu Republike Srbije (FOTO)

15.06.2023. 17:11
0
IZVOR: katera.news

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić i vajar Zoran Kuzmanović danas su u Smederevu potpisali Ugovor o izradi Spomenika porodici u Istočnom Novom Sarajevu, koji prema idejnom rješenju predstavlja egzodus sarajevskih Srba.

- Spomenik porodici predstavlja egzodus sarajevskih Srba koji će ostati upamćen kao najveći mirnodopski egzodus jednog naroda u svijetu. Srbi su, svoja, u ratu odbranjena vjekovna ognjišta napustili i mirnim putem krenuli u duge i nepovratne kolone. Veliki broj porodica odlučio je da se ovdje zaustavi i spusti svoje teške kofere, zakopa nove temelje i započne stvaranje novog grada, Srpskog Sarajeva na goloj ledini – navodi autor Kuzmanović navodi u svom idejnom rješenju.

Skulpturu predstavljaju članovi porodice u zagrljaju, čija tijela se rukama međusobno preklapaju formirajući dinamično mnoštvo. Otac, majka i troje djece različitih uzrasta simbolizuju novo rađanje, novi dom, novu širu zajednicu i stvaranje grada.

Slika

Foto: Fejsbuk/ Opština Istočno Novo Sarajevo

- Ovi hrabri ljudi puni snage, volje i entuzijazma, izgradili su naš grad – naše Istočno Sarajevo u koje su dobro došli svi građani – poručili su iz opštine Istočno Novo Sarajevo.

Bronzana skulptura koja će biti postavljena na Trgu Republike Srbije biće visoka 3,4 metra i široka 1,7 metara, dok će ukupna visina spomenika sa kamenim sjedalnim dijelom biti 3,8 metara.

Kako je saopšteno iz opštine Istočno Novo Sarajevo, ugovorena vrijednost iznosi 268.926 KM bez PDV-a, rok izvođenja radova je 270 dana.

Komentari 0
Povezane vijesti
Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 56m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    4h 54m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    13h 20m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    11h 35m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    13h 14m
    0