Потписан Уговор о изградњи Споменика породици на Тргу Републике Србије (ФОТО)

15.06.2023. 17:11
0
ИЗВОР: katera.news

Начелник општине Истoчно Ново Сарајево Јован Катић и вајар Зоран Кузмановић данас су у Смедереву потписали Уговор о изради Споменика породици у Источном Новом Сарајеву, који према идејном рјешењу представља егзодус сарајевских Срба.

- Споменик породици представља егзодус сарајевских Срба који ће остати упамћен као највећи мирнодопски егзодус једног народа у свијету. Срби су, своја, у рату одбрањена вјековна огњишта напустили и мирним путем кренули у дуге и неповратне колоне. Велики број породица одлучио је да се овдје заустави и спусти своје тешке кофере, закопа нове темеље и започне стварање новог града, Српског Сарајева на голој ледини – наводи аутор Кузмановић наводи у свом идејном рјешењу.

Скулптуру представљају чланови породице у загрљају, чија тијела се рукама међусобно преклапају формирајући динамично мноштво. Отац, мајка и троје дјеце различитих узраста симболизују ново рађање, нови дом, нову ширу заједницу и стварање града.

Слика

Фото: Фејсбук/ Општина Источно Ново Сарајево

- Ови храбри људи пуни снаге, воље и ентузијазма, изградили су наш град – наше Источно Сарајево у које су добро дошли сви грађани – поручили су из општине Источно Ново Сарајево.

Бронзана скулптура која ће бити постављена на Тргу Републике Србије биће висока 3,4 метра и широка 1,7 метара, док ће укупна висина споменика са каменим сједалним дијелом бити 3,8 метара.

Како је саопштено из општине Истoчно Ново Сарајево, уговорена вриједност износи 268.926 KM без ПДВ-а, рок извођења радова је 270 дана.

Коментари 0
Повезане вијести
Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
Вуковцима бесплатно полагање возачког испита Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    20h 55m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    21h 39m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    11h 15m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    28m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    22m
    0