Potrebna pomoć za obnovu crkve Svetog arhangela Mihaila kod Bileće

25.02.2022. 07:25
0
IZVOR: Glas Srpske

Hramu Svetog arhangela Mihaila u Trnovom Dolu kod Bileće iz 14. vijeka, koji je nacionalni spomenik BiH, potrebna je hitna obnova kako ne bi došlo do njegovog urušavanja.

Bilećki sveštenik Aleksandar Grčić rekao je za “Glas Srpske” da ovu crkvu, koja je od velikog istorijskog i duhovnog značaja, i to ne samo za Bileću, nego za cjelokupan pravoslavni narod, nagriza zub vremena.

Ispričao je da je svetinji u Trnovom Dolu, koja je uvršćena na listu nacionalnih spomenika BiH, neophodna kompletna sanacija, te da je Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS napravio i projekat za obnovu.

- Vrijednost projekta, u trenutku kada je izrađen, iznosila je 50.000 maraka, ali su cijene građevinskog materijala porasle. Nešto novca smo već prikupili, možda otprilike pola, ali da bismo uopšte započeli radovi, moraju biti prikupljena sva potrebna sredstva - kazao je Grčić.

Crkva je, kako kaže, u veoma lošem stanju, posebno što su se nakon zemljotresa u Nevesinju postojeće pukotine dodatno povećale.

- Krov prokišnjava, pa smo skinuli drvo i stavili limenu ploču da malo zaštitimo. U oltaru sam vidio dvije rupe i nije mi bilo jasno odakle one u podu, a onda sam, kada je padala kiša, shvatio da iz istočnog zida kao mali potok teče voda i te rupe su neka vrsta odvoda. Ikonostas je propao, a zapadni i južni zid su ispupčeni i postoji velika šansa da se sruše - priča sveštenik Grčić.

Objasnio je da su morali brzo reagovati i kontaktirati Zavod za zaštitu spomenika, a profesorica Milijana Okilj je izašla na teren sa timom, koji je uradio projekat. Akciju su podržali  brojni dobrotvori, ali rad i zalaganje Jovice Dende, kako kaže, mora posebno istaći i navesti kao primjer kako se sa velikom voljom postižu željeni ciljevi.

- Jovica je jedan od naših najvećih boraca za obnovu crkve. On je skupio priloge od više od 300 ljudi i nastavio dalje - kaže Grčić, dodajući da se nada da će potrebna sredstva biti prikupljen što prije, te da će obnova moći početi na proljeće.

Narod je, kako priča, svjestan važnosti obnavljanja svetinja, čemu svjedoči činjenica da se javljaju i raspituju o crkvi sa svih strana.

- Poprilično je čudno to što je ova crkvica dugo vremena bila zapostavljena, o njoj se nije mnogo pričalo čak ni u Bileći - rekao je Grčić, dodajući da je u posljednje vrijeme, kako je krenula priča o obnovi, posjećuje sve više ljudi.

Kazao je da mještani sela u kojem se nalazi ova svetinja imaju veliku želju da se ona obnovi i zasija u punom sjaju.

- Radimo, gradimo, obnavljamo novije crkve, ali ostadoše nam te stare i na kraju nam se može desiti da se, dok gradimo nove, sruše te koje su od istorijskog značaja - rekao je Grčić.

U ovom hramu se, prema predanju, pričestila srpska vojska predvođena vojvodom Vlatkom Vukovićem pred odlazak na Kosovski boj 1389. godine, kao i pred boj na Bilećkom polju 1388. godine sa osmanlijskom vojskom, kada su Turci teško poraženi i zaustavljeni. ++++

Žiro-račun

Svi koji žele pomoći i uplatiti sredstva za obnovu hrama to mogu učiniti uplatom na sljedeće račune, uz obavezno navođenje svrhe uplate: Obnova crkve Arhangela Mihaila u Trnovom Dolu.

Račun u KM: 562-00881640325-54 NLB. Devizni Račun: IBAN: BA395620088138095918 Srpska pravoslavna crkvena opština Bileća, Kralja Aleksandra 19, 89230 Bileća. SWIFT BIC: RAZBBA22, NLB BANKA AD, Milana Tepića br. 4, 78 000 Banjaluka. (EUR, USD, AUD, CAD, CHF, DKK, GBP, HRK, HUF, JPY, NOK, SEK) SWIFT BIC: LJBASI2X NOVA LJUBLJANSKA BANKA DD LJUBLJANA SLOVENIA. (RDS) SWIFT BIC: CONARS22 NLB BANKA AD BELGRADE REPUBLIC OF SERBIA.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO) Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO)
Za hodočašće do manastira Ostrog prijavilo oko 350 učesnika iz Bileće Za hodočašće do manastira Ostrog prijavilo oko 350 učesnika iz Bileće
Građani traže pomoć zbog zmija Građani traže pomoć zbog zmija
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    11h 20m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    10h 44m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    8h 59m
    12
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    2h 18m
    5
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    10h 38m
    0