Povećan broj djece sa problemom u govoru u Milićima

13.05.2022. 20:56
0
IZVOR: srna.rs

Direktor obdaništa "Poletarac" u Milićima Ljubinka Savić izjavila je da je, zbog povećanog broja djece koja imaju probleme u razvoju govora, ova ustanova angažovala logopeda, čiji je rad značajan za ispravnu komunikaciju u ranom periodu.

Savićeva je izjavila da logoped u obdaništu "Poletarac" radi godinu i po dana i da svakodnevno vježba sa djecom koja borave u vrtiću, a s obzirom na to da ih ima više od 60, to je zahtjevan posao koji se mora raditi u saradnji sa roditeljima.

- Imamo upisanih 82 djece, u prethodnom periodu bila je prisutna epidemija ospica i stomačni virus, pa nam je u vrtiću trenutno više od 60 djece. Svakodnevno dvoje ili troje može da ima tretman logopeda i zbog toga naše stručno lice daje uputstva roditeljima kako da kod kuće rade sa djecom - rekla je Savićeva.

Logoped u milićkom obdaništu Nevena Ružičić izjavila je Srni da je u ovoj ustanovi primjetan broj djece kojoj je potrebna pomoć stručnjaka, ali i da se radi na prevenciji, otkrivanju i savjetovanju da bi se ublažile postojeće teškoće.

- Uočila sam da djeca kasnije izgovaraju prve riječi koje bi se trebale javiti već sa godinu dana, mnogi sa dvije godine ne izgovaraju nijednu riječ, sa pet i po godina, kada treba da krenu u školu, dosta tepaju i imaju nepravilnu artikulaciju velikog broja glasova - ukazala je Ružičićeva.

Ona je dodala da je potrebno na vrijeme uočiti problem kod djeteta da bi se pravilno reagovalo.

- Dijete sa godinu dana treba da izgovara prve riječi, kao što su - mama, tata. Ukoliko to izostane, jasan signal je za obraćanje logopedu, ili ukoliko ne izvršava neke jednostavne naloge, na primjer da donese loptu. Sa pet i po godina treba da zna da izgovara sve glasove pravilno - napomenula je Ružičićeva.

Ona je navela da je bitan savjetodavni i edukativni rad, da imaju odličnu saradnju sa roditeljima djece kojoj je potrebna pomoć logopeda, te da se roditelji uvijek mogu obratiti za pomoć bez obzira da li dijete pohađa obdanište ili ne.

- Roditelji se trude da njihova djeca što prije savladaju problem, uvažavaju savjete, da se što više igraju sa djecom, da pričaju i da nekako izbjegnu gledanje televizora, upotrebu telefona. Nažalost, primjetna je bolest modernog doba - ekranizam i kod najmlađe populacije - istakla je Ružičićeva.

Ona je napomenula da bi djeca trebala da dva puta sedmično imaju tretman logopeda i da roditelji vode računa da mališanima ne tepaju jer djete slijedi model ponašanja ljudi iz okruženja.

- Vježbala sam sa djevojčicom koja nije izgovarala 14 glasova, ali je za dva i po mjeseca uspjela da savlada problem, tako da sve zavisi od djeteta za koliko će ispraviti izgovaranje, nije lak proces, treba dosta strpljenja i rada - rekla je Ružičićeva.

Ružičićeva je poručila da djecu treba posmatrati kao odrasle ljude sa kojim treba pričati, jer se tako razvija pažnja, koncentracija i prevazilaze mnogi problemi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najmlađi pacijent na odjelu psihijatrije u Srpskoj imao dvije godine Najmlađi pacijent na odjelu psihijatrije u Srpskoj imao dvije godine
Roditeljima u Srpskoj premalo 15 dana bolovanja za njegu djeteta Roditeljima u Srpskoj premalo 15 dana bolovanja za njegu djeteta
Vatrogasci cijelu noć gasili požar u selu Viškovići kod Milića Vatrogasci cijelu noć gasili požar u selu Viškovići kod Milića
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    22h 40m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    13h 10m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    12h 51m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    21h 33m
    0
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    1h 37m
    0