Повећан број дјеце са проблемом у говору у Милићима

13.05.2022. 20:56
0
ИЗВОР: srna.rs

Директор обданишта "Полетарац" у Милићима Љубинка Савић изјавила је да је, због повећаног броја дјеце која имају проблеме у развоју говора, ова установа ангажовала логопеда, чији је рад значајан за исправну комуникацију у раном периоду.

Савићева је изјавила да логопед у обданишту "Полетарац" ради годину и по дана и да свакодневно вјежба са дјецом која бораве у вртићу, а с обзиром на то да их има више од 60, то је захтјеван посао који се мора радити у сарадњи са родитељима.

- Имамо уписаних 82 дјеце, у претходном периоду била је присутна епидемија оспица и стомачни вирус, па нам је у вртићу тренутно више од 60 дјеце. Свакодневно двоје или троје може да има третман логопеда и због тога наше стручно лице даје упутства родитељима како да код куће раде са дјецом - рекла је Савићева.

Логопед у милићком обданишту Невена Ружичић изјавила је Срни да је у овој установи примјетан број дјеце којој је потребна помоћ стручњака, али и да се ради на превенцији, откривању и савјетовању да би се ублажиле постојеће тешкоће.

- Уочила сам да дјеца касније изговарају прве ријечи које би се требале јавити већ са годину дана, многи са двије године не изговарају ниједну ријеч, са пет и по година, када треба да крену у школу, доста тепају и имају неправилну артикулацију великог броја гласова - указала је Ружичићева.

Она је додала да је потребно на вријеме уочити проблем код дјетета да би се правилно реаговало.

- Дијете са годину дана треба да изговара прве ријечи, као што су - мама, тата. Уколико то изостане, јасан сигнал је за обраћање логопеду, или уколико не извршава неке једноставне налоге, на примјер да донесе лопту. Са пет и по година треба да зна да изговара све гласове правилно - напоменула је Ружичићева.

Она је навела да је битан савјетодавни и едукативни рад, да имају одличну сарадњу са родитељима дјеце којој је потребна помоћ логопеда, те да се родитељи увијек могу обратити за помоћ без обзира да ли дијете похађа обданиште или не.

- Родитељи се труде да њихова дјеца што прије савладају проблем, уважавају савјете, да се што више играју са дјецом, да причају и да некако избјегну гледање телевизора, употребу телефона. Нажалост, примјетна је болест модерног доба - екранизам и код најмлађе популације - истакла је Ружичићева.

Она је напоменула да би дјеца требала да два пута седмично имају третман логопеда и да родитељи воде рачуна да малишанима не тепају јер дјете слиједи модел понашања људи из окружења.

- Вјежбала сам са дјевојчицом која није изговарала 14 гласова, али је за два и по мјесеца успјела да савлада проблем, тако да све зависи од дјетета за колико ће исправити изговарање, није лак процес, треба доста стрпљења и рада - рекла је Ружичићева.

Ружичићева је поручила да дјецу треба посматрати као одрасле људе са којим треба причати, јер се тако развија пажња, концентрација и превазилазе многи проблеми.

Коментари 0
Повезане вијести
У саобраћајној несрећи код Зворника погинула једна особа У саобраћајној несрећи код Зворника погинула једна особа
Погинуо мушкарац након слијетања возилом са коловоза у Милићима Погинуо мушкарац након слијетања возилом са коловоза у Милићима
Школске торбе претешке за нејака дјечија леђа Школске торбе претешке за нејака дјечија леђа
Најчитаније
 • Сјећање: Шест година без Милана Микана Кнежевића
  11h 16m
  0
 • ПУ Источно Сарајево: Мотоциклиста задобио повреде опасне по живот
  12h 44m
  0
 • Саборна црква у Сарајеву прославља крсну славу
  10h 56m
  0
 • У саобраћајној незгоди повријеђено седам лица
  8h 2m
  0
 • Изазовна и неистражена пећина код Сокоца (ФОТО)
  13h 45m
  0