Poziv na obnovu hrama u Novoj Kasabi

17.07.2022. 12:12
0
IZVOR: srna.rs

Crkvena opština Milići pozvala je vjernike i ljude dobre volje da pomognu novčanim prilozima obnovu hrama Svetog proroka Ilije u Novoj Kasabi u opštini Milići.

Ovaj hram su 1996. godine počeli da grade raseljeni Srbi iz Sarajeva i okoline, koji su utočište pronašli u tom milićkom naselju, sa željom da izgrade vjerski objekat za svoje potrebe koji će da bude svjedok o progonu Srba sa prostora Sarajeva.

Nažalost, ubrzo su sarajevski Srbi iz Nove Kasabe otišli u razne krajeve Republike Srpske i Srbije, a hram je prepušen na održavanje pravoslavnim domaćinstvima kojih je samo devet u tom mjestu, koji i pored dobre volje, nisu u mogućnosti da sami obnove svetinju.

- Sve u životu možemo izgubiti, neke stvari i nadoknaditi, ali vjeru ne smijemo jer bez vjere smo niko i ništa - rekao je milićki sveštenik Ljubiša Vujičić.

On je izjavio Srni da je hram koji se nalazi pored magistralnog puta Zvornik - Sarajevo građevina koja je u potpunosti zapuštena i da je počela rekonstrukcija i obnova koja ne može biti završena bez pomoći dobrih ljudi.

- Vjernici ove parohije neće moći sami obnoviti hram, bez pomoći šire zajednice. Da bi krsnu slavu hrama, 2. avgusta, na Svetog proroka Iliju, proslavili molitvenim obredima i da bi ova svetinja zablistala u punoj ljepoti, moramo biti jedinstveni - rekao je Vujičić.

Humanitarnoj akciji prikupljanja novčanih sredstava za obnovu hrama u Novoj Kasabi odazvali su se navijači "Crvene zvezde" iz Milića koji su za sedam dana prikupili 720 KM i uručili ih milićkom svešteniku.

Novčani prilog za obnovu i izgradnju hrama Svetog proroka Ilije u Novoj Kasabi može se uplatiti u KM na žiro - račun broj: 5554000053790004 Nova banka, sa naznakom za Crkvenu opštinu Milići, JIB 4401765270668.

Komentari 0
Povezane vijesti
Proslavljena krsna slava Crkve Svetog proroka Ilije na Trebeviću (FOTO) Proslavljena krsna slava Crkve Svetog proroka Ilije na Trebeviću (FOTO)
Slava Crkve Svetog proroka Ilije na Lukama 7. avgusta Slava Crkve Svetog proroka Ilije na Lukama 7. avgusta
Akcija "Žurka iz bloka" iznad svih očekivanja Akcija "Žurka iz bloka" iznad svih očekivanja
Najčitanije
 • Lica uhapšena zbog droge u Istočnom Sarajevu
  5h 53m
  1
 • Stradao devetogodišnji dječak
  4h 34m
  0
 • Proizvođači romanijskog kajmaka spremni za predstojeće sajmove
  21h 15m
  0
 • Osnovcima u Istočnoj Ilidži predstavljena “Čarobna knjiga” Jelene Glišić (FOTO)
  20h 10m
  0
 • Rogatica: Podrška proizvođačima mlijeka u proširenju stočnog fonda
  21h 54m
  0