Poziv na obnovu hrama u Novoj Kasabi

17.07.2022. 12:12
0
IZVOR: srna.rs

Crkvena opština Milići pozvala je vjernike i ljude dobre volje da pomognu novčanim prilozima obnovu hrama Svetog proroka Ilije u Novoj Kasabi u opštini Milići.

Ovaj hram su 1996. godine počeli da grade raseljeni Srbi iz Sarajeva i okoline, koji su utočište pronašli u tom milićkom naselju, sa željom da izgrade vjerski objekat za svoje potrebe koji će da bude svjedok o progonu Srba sa prostora Sarajeva.

Nažalost, ubrzo su sarajevski Srbi iz Nove Kasabe otišli u razne krajeve Republike Srpske i Srbije, a hram je prepušen na održavanje pravoslavnim domaćinstvima kojih je samo devet u tom mjestu, koji i pored dobre volje, nisu u mogućnosti da sami obnove svetinju.

- Sve u životu možemo izgubiti, neke stvari i nadoknaditi, ali vjeru ne smijemo jer bez vjere smo niko i ništa - rekao je milićki sveštenik Ljubiša Vujičić.

On je izjavio Srni da je hram koji se nalazi pored magistralnog puta Zvornik - Sarajevo građevina koja je u potpunosti zapuštena i da je počela rekonstrukcija i obnova koja ne može biti završena bez pomoći dobrih ljudi.

- Vjernici ove parohije neće moći sami obnoviti hram, bez pomoći šire zajednice. Da bi krsnu slavu hrama, 2. avgusta, na Svetog proroka Iliju, proslavili molitvenim obredima i da bi ova svetinja zablistala u punoj ljepoti, moramo biti jedinstveni - rekao je Vujičić.

Humanitarnoj akciji prikupljanja novčanih sredstava za obnovu hrama u Novoj Kasabi odazvali su se navijači "Crvene zvezde" iz Milića koji su za sedam dana prikupili 720 KM i uručili ih milićkom svešteniku.

Novčani prilog za obnovu i izgradnju hrama Svetog proroka Ilije u Novoj Kasabi može se uplatiti u KM na žiro - račun broj: 5554000053790004 Nova banka, sa naznakom za Crkvenu opštinu Milići, JIB 4401765270668.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vatrogasci cijelu noć gasili požar u selu Viškovići kod Milića Vatrogasci cijelu noć gasili požar u selu Viškovići kod Milića
Uhapšeno lice zbog neplaćenih kazni za prekršaje Uhapšeno lice zbog neplaćenih kazni za prekršaje
Lice sa hladnim oružjem ugrožavalo građane u centru grada Lice sa hladnim oružjem ugrožavalo građane u centru grada
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    17h 7m
    5
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    41m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    19h 50m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    14h 42m
    6
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    23h 35m
    0