Poziv roditeljima da vakcinišu djecu protiv morbila i velikog kašlja

09.02.2024. 09:32
2
IZVOR: katera.news

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Javna ustanova Dom zdravlja „Istočno Sarajevo“ poziva sve roditelje, čija djeca nisu primila pripadajuće vakcine protiv morbila (malih boginja) i pertusisa (velikog kašlja), da se odazovu za vakcinaciju.

Radi bolje organizacije potrebno je da se roditelji djece do sedam godine jave Službi za pedijatriju na broj 057/343-318, a roditelji djece preko sedam godina u Higijensko-epidemijološku službu na broj telefona 057/230-456, svakim radnim danima od 7.00 do 10.00 časova.

Male boginje i veliki kašalj predstavljaju ozbiljne zarazne bolesti koje su praćene teškim komplikacijama, a neke od njih mogu dovesti i do smrtnog ishoda. 

Posljednjih godina došlo je do pada obuhvata vakcinama iz obaveznog kalendara imunizacije, smanjen je kolektivni imunitet ispod 95 odsto i stvoreni su uslovi za epidemije zaraznih bolesti kojih smo se skoro bili oslobodili, naveli su iz ovoh doma zdravlja.

Primarna doza sa tri doze vakcine koja sadrži pertusis komponentu se sprovodi u prvojgodini života, od drugog do šestog mjeseca sa definisanim razmacija. Prva revakcinacija se sprovodi jednom dozom vakcine tokom druge godine života, a druga pred polazak u osnovnu školu.

Prva doza vakcine koja sprečava morbile prima se sa navršenom godinom, a druga sa polaskom u osnovnu školu.

- Mnoga djeca ove vakcine nisu primila blagovremeno, u navednim terminima, ali ih mogu primiti i sa zakašnjenjem, pa stoga apelujemo na roditelje - naveli su iz Doma zdravlja Istočno Sarajevo.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Sale 10.02.2024. 21:00
    Nisi lud, al nisi ni edukovan!!!
  • Generic placeholder image
    Antivaks 09.02.2024. 15:58
    Nismo ludi
Povezane vijesti
MUP Srbije uputio hitan apel Srbima u Beču MUP Srbije uputio hitan apel Srbima u Beču
Sokolački vatrogasci u protekla dva mjeseca intervenisali 41 put Sokolački vatrogasci u protekla dva mjeseca intervenisali 41 put
Jednočasovni štrajk upozorenja uposlenih u Domu zdravlja "Istočno Sarajevo" (FOTO) Jednočasovni štrajk upozorenja uposlenih u Domu zdravlja "Istočno Sarajevo" (FOTO)
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    14h 41m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 37m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    13h 41m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    10h 34m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    12h 31m
    0