Poziv za ažuriranje dokumentacije za ostvarivanje penzije

03.04.2024. 11:03
0
IZVOR: srna.rs

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske pozvao je osiguranike koji tokom ove i naredne godine ispunjavaju uslove za starosnu penziju da se obrate u poslovnicu Fonda prema mjestu prebivališta radi kompletiranja potrebne dokumentacije i ažuriranja podataka.

U Fondu navode da je to potrebno s ciljem efikasnijeg rješavanja zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju.

- Pozivamo osiguranike da, zajedno sa Fondom, pravovremeno započnu postupak obezbeđenja dokumentacije koja nedostaje i podataka u matičnoj evidenciji kako bi, kada ispune uslove, zaključe radni odnos i podnesu zahjev za ostvarivanje prava na penziju, Fond upravni postupak mogao provesti efikasno i u što kraćem roku - navodi se u saopštenju.

Na ovakav način, uz pravovremenu saradnju osiguranika i Fonda, efikasnost i efektivnost stručne službe Fonda u sprovođenju upravnog postupka bila bi na veoma visokom nivou, a time i zadovoljstvo korisnika uslugama penzijskog fonda, ističu iz Fonda.

Osiguranicima se preporučuje da prilikom dolaska u najbližu poslovnicu Fonda ponesu raspoloživu dokumentaciju kao što su radna knjižica ili njena fotokopija, dokaz o stažu osiguranja sa uvećanim trajanjem, potvrdu staža iz drugih država, ako je prethodno pribavljena, kao i druge dokaze o stažu koje osiguranik posjeduje.

Uslovi pod kojima osiguranik u ovoj godini može ostvariti pravo na starosnu penziju su za žene 65 godina života i 15 godina staža osiguranja, 59 godina i osam mjeseci života i 40 godina penzijskog staža i 57 godina i osam mjeseca života i 35 godina staža osiguranja.

Uslovi za muškarce su 65 godina života i 15 godina staža osiguranja, 59 godina i osam mjeseca života i 40 godina penzijskog staža.

U saopštenju se navodi da će blagovremeno kompletiranje dokumentacije osiguraniku omogućiti ostvarivanje prava u roku od sedam do 15 dana, što je znatno kraće od zakonom propisanog roka od dva mjeseca.

To se naročito odnosi na osiguranike koji su jedan period svog radnog vijeka proveli van teritorije Republike Srpske, za koji je potrebno obezbijediti potvrdu staža iz inostranstva ili Federacije BiH.

Bez obezbjeđenja ove potvrde staža Fond ne može pristupiti rješavanju takvih zahtjeva sve do kompletiranja dokumentacije sa tim veoma važnim dokumentom, koji je uslov za rješavanje o pravu na penziju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Objavljeno pet poziva za dostavljanje projektnih prijedloga s ciljem zapošljavanja Objavljeno pet poziva za dostavljanje projektnih prijedloga s ciljem zapošljavanja
Porast broja penzionera Porast broja penzionera
U invalidsku penziju otišlo 760 radnika U invalidsku penziju otišlo 760 radnika
Najčitanije
 • Otvoreno Narodno pozorište Istočno Sarajevo (FOTO)
  23h 52m
  13
 • Ženu i dijete napali u Sarajevu zbog majice sa obilježjem "Crvene zvezde"
  9h 37m
  37
 • Godišnjica ubistva Zorice Divčić
  12h 33m
  1
 • "Vukovi sa Drine" - najelitnija jedinica Vojske Republike Srpske
  13h 1m
  14
 • Iznuda u Istočnom Novom Sarajevu, lice oštećeno za 350 KM
  11h 17m
  0