Позив за ажурирање документације за остваривање пензије

03.04.2024. 11:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске позвао је осигуранике који током ове и наредне године испуњавају услове за старосну пензију да се обрате у пословницу Фонда према мјесту пребивалишта ради комплетирања потребне документације и ажурирања података.

У Фонду наводе да је то потребно с циљем ефикаснијег рјешавања захтјева за остваривање права на пензију.

- Позивамо осигуранике да, заједно са Фондом, правовремено започну поступак обезбеђења документације која недостаје и података у матичној евиденцији како би, када испуне услове, закључе радни однос и поднесу захјев за остваривање права на пензију, Фонд управни поступак могао провести ефикасно и у што краћем року - наводи се у саопштењу.

На овакав начин, уз правовремену сарадњу осигураника и Фонда, ефикасност и ефективност стручне службе Фонда у спровођењу управног поступка била би на веома високом нивоу, а тиме и задовољство корисника услугама пензијског фонда, истичу из Фонда.

Осигураницима се препоручује да приликом доласка у најближу пословницу Фонда понесу расположиву документацију као што су радна књижица или њена фотокопија, доказ о стажу осигурања са увећаним трајањем, потврду стажа из других држава, ако је претходно прибављена, као и друге доказе о стажу које осигураник посједује.

Услови под којима осигураник у овој години може остварити право на старосну пензију су за жене 65 година живота и 15 година стажа осигурања, 59 година и осам мјесеци живота и 40 година пензијског стажа и 57 година и осам мјесеца живота и 35 година стажа осигурања.

Услови за мушкарце су 65 година живота и 15 година стажа осигурања, 59 година и осам мјесеца живота и 40 година пензијског стажа.

У саопштењу се наводи да ће благовремено комплетирање документације осигуранику омогућити остваривање права у року од седам до 15 дана, што је знатно краће од законом прописаног рока од два мјесеца.

То се нарочито односи на осигуранике који су један период свог радног вијека провели ван територије Републике Српске, за који је потребно обезбиједити потврду стажа из иностранства или Федерације БиХ.

Без обезбјеђења ове потврде стажа Фонд не може приступити рјешавању таквих захтјева све до комплетирања документације са тим веома важним документом, који је услов за рјешавање о праву на пензију.

Коментари 0
Повезане вијести
Објављено пет позива за достављање пројектних приједлога с циљем запошљавања Објављено пет позива за достављање пројектних приједлога с циљем запошљавања
Пораст броја пензионера Пораст броја пензионера
У инвалидску пензију отишло 760 радника У инвалидску пензију отишло 760 радника
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 48m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 32m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 45m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 59m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 51m
    0