Pravni fakultet Pale se oprostio od prof. dr Olivera Antića

18.02.2022. 20:55
5
IZVOR: Katera

Pravni fakultet u Palama, Univerziteta u Istočnom Sarajevu uputio je posljednji pozdrav profesoru doktoru Oliveru Antiću, koji je danas tragično preminuo u Portugaliji, gdje je obavljao dužnost ambasadora Republike Srbije u toj zemlji.

Sa Pravnog fakulteta Pale napisali su da je prof.dr Oliver Antić bio je jedan od profesora sa najdužim stažom na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Na našem fakultetu predavao je od 1995. godine, od kada je fakultet zbog ratnih dejstava nastavio sa radom na Ilidži, pa do penzionisanja. Bio je jedan od prvih koji je pomogao da i u ratnim i u poratnim godinama fakultet normalno djeluje. Držao je nastavu na osnovnim i postdiplomskim studijama - naveli su sa Pravnog fakulteta Pale.

Dodaju da je bio i dekan Pravnog Fakulteta u Beogradu u periodu 1998–2000. godine, a direktor Instituta za uporedno pravo u periodu 1997–2001. godine.

- Bio je šef Katedre za građansko pravo na Pravnom fakultetu u Beogradu i na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Bio je član Uređivačkog i Organizacionog odbora Kopaoničke škole prirodnog prava i glavni urednik naučnog časopisa Godišnjak Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu. Javnost ne zna da su u ratnim godinama profesori na Pravni fakultet u Srpskom Sarajevu većinom dolazili sa Pravnog fakulteta u Beogradu i to pod budnom pratnjom snajperista dok su putovali jedinim i zaobilaznim putem preko Sumbulovca, Hreše, Vogošće do Ilidže, da su se sa istim tim snajperistima preko nišana družili dok su držali predavanja, da su topovske i minobacačke granate a kasnije i avionske bombe označavale početak i kraj časa, da su ti isti profesori potpuno besplatno dolazili i učili naše studente prvih tri-četiri godine, da sem skromnog ručka, još skromnijeg prevoza, a pogotovo skromnog prenoćišta ništa za uzvrat nisu dobijali. Iako ne bi trebalo spominjati jer dobročinstvo je najglasnije kad je najtiše, treba pomenuti da je profesor Antić bio jedan od dobrotvora prilikom izgradnje manastira Pjenovac kod Han Pijeska, ktitor Svetosavskog hrama, kao i jedan od prenumeranata Fototipije Sarajevskog prepisa Zakonopravila Svetoga Save, na šta je pozivao i druge oko sebe pa i same profesore i studente našeg fakulteta - naveli su sa Pravnog fakulteta UIS.

Dodaju da svim zaposlenima, kao i bivšim i sadašnjim studentima Pravnog fakulteta, na ponos je što su imali čast da uče "od cijenjenog profesora koji je svojim znanjem i trudom zadužio ne samo akademsku i stručnu nego svekoliku kulturnu i nacionalnu javnost".

- Vaš doprinos u izgradnji obrazovnog, naučnog i kulturnog bića Srba s obje strane Drine, u svim srpskim zemljama, bio je i ostao neizmjeran o čemu će svjedočiti vrijeme pred nama! Učiti od najboljih privilegija je rijetkih – Profesore, hvala Vam što ste bili i ostali dio nas - naveli su sa Pravnog fakulteta na Palama.

Od profesora Antića oprostili su se riječima: "Hodnicima na Palama i u Bijeljini odjekuju i odjekivaće Vaše riječi – Diko, bre, tako se uči Nasledstveno pravo!"

Podsjećamo, prof.dr Oliver Antić, ambasador Republike Srbije u Portugaliji, podlegao je danas povredama koje je zadobio nakon pada sa litice u more.

Prema pisanju brojnih medija, Antić je navodno zastao tokom putovanja kraj mora, gdje je namjeravao da se okupa. Više o tome pročitajte na našem portalu u vijesti ispod.

  • Poginuo ambasador Srbije u Portugaliji Oliver Antić
    18.02.2022. 18:25

    Ambasador Srbije u Portugaliji Oliver Antić, preminuo danas u Lisabonu od posljedica nesrećnog slučaja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.Kako pišu portugalski mediji, Antić je u...

Svijet
Poginuo ambasador Srbije u Portugaliji Oliver Antić

Prof. dr Oliver Antić rođen je 16. juna 1950. godine u Beogradu, gdje je završio cjelokupno školovanje (osnovnu školu, gimnaziju i Pravni fakultet 1975. godine). Magistrirao je 1978, a doktorirao 1983. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na osnovu Fulbrajtove stipendije bio je na stručnom usavršavanju u SAD školske 1987/88. godine.

Prof. dr Oliver Antić bio je ambasador Republike Srbije u Portugaliji, kao i glavni pravni savjetnik u Ministarstvu inostranih poslova Srbije.

Takođe, bio je savjetnik predsjednika Republike Srbije za pravna pitanja. Profesor Antić bio je predsjednik državne Komisije za donošenje Zakona o nasljeđivanju Srbije, član Komisije za Zakon o obligacijama Srbije, potpredsjednik Komisije za polaganje pravosudnog ispita, član Komisije za donošenje Zakona o javnim beležnicima, te član Komisije za donošenje Građanskog zakonika Srbije.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Dijana 19.02.2022. 20:01
    Nasem Diki, vjecna slava!
    Bog da mu dusu prosti🙏
  • Generic placeholder image
    Dijana 19.02.2022. 20:00
    Nasem Diki, vjecna slava!
    Bog da mu dusu prosti🙏
  • Generic placeholder image
    DJ 19.02.2022. 10:14
    "Dike paprike!" Pokoj duši njegovoj!
  • Generic placeholder image
    Predrag 19.02.2022. 09:56
    Izuzetan profesor i covjek.
  • Generic placeholder image
    Dejan 19.02.2022. 07:08
    Profesore Diko, hvala na svemu! Vječna Vam slava i hvala!
Povezane vijesti
Promovisano 29 diplomiranih pravnika i pet mastera prava Promovisano 29 diplomiranih pravnika i pet mastera prava
Sutra krsna slava i Dan Pravnog fakulteta u Palama Sutra krsna slava i Dan Pravnog fakulteta u Palama
Krsna slava i Dan Pravnog fakulteta u utorak, 31. oktobra Krsna slava i Dan Pravnog fakulteta u utorak, 31. oktobra
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    3h 30m
    6
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 26m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    21h 11m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    18h 10m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    19h 22m
    0