Правни факултет Пале се опростио од проф. др Оливера Антића

18.02.2022. 20:55
5
ИЗВОР: Катера

Правни факултет у Палама, Универзитета у Источном Сарајеву упутио је посљедњи поздрав професору доктору Оливеру Антићу, који је данас трагично преминуо у Португалији, гдје је обављао дужност амбасадора Републике Србије у тој земљи.

Са Правног факултета Пале написали су да је проф.др Оливер Антић био је један од професора са најдужим стажом на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

- На нашем факултету предавао је од 1995. године, од када је факултет због ратних дејстава наставио са радом на Илиџи, па до пензионисања. Био је један од првих који је помогао да и у ратним и у поратним годинама факултет нормално дјелује. Држао је наставу на основним и постдипломским студијама - навели су са Правног факултета Пале.

Додају да је био и декан Правног Факултета у Београду у периоду 1998–2000. године, а директор Института за упоредно право у периоду 1997–2001. године.

- Био је шеф Катедре за грађанско право на Правном факултету у Београду и на Правном факултету у Источном Сарајеву. Био је члан Уређивачког и Организационог одбора Копаоничке школе природног права и главни уредник научног часописа Годишњак Правног факултета у Источном Сарајеву. Јавност не зна да су у ратним годинама професори на Правни факултет у Српском Сарајеву већином долазили са Правног факултета у Београду и то под будном пратњом снајпериста док су путовали јединим и заобилазним путем преко Сумбуловца, Хреше, Вогошће до Илиџе, да су се са истим тим снајперистима преко нишана дружили док су држали предавања, да су топовске и минобацачке гранате а касније и авионске бомбе означавале почетак и крај часа, да су ти исти професори потпуно бесплатно долазили и учили наше студенте првих три-четири године, да сем скромног ручка, још скромнијег превоза, а поготово скромног преноћишта ништа за узврат нису добијали. Иако не би требало спомињати јер доброчинство је најгласније кад је најтише, треба поменути да је професор Антић био један од добротвора приликом изградње манастира Пјеновац код Хан Пијеска, ктитор Светосавског храма, као и један од пренумераната Фототипије Сарајевског преписа Законоправила Светога Саве, на шта је позивао и друге око себе па и саме професоре и студенте нашег факултета - навели су са Правног факултета УИС.

Додају да свим запосленима, као и бившим и садашњим студентима Правног факултета, на понос је што су имали част да уче "од цијењеног професора који је својим знањем и трудом задужио не само академску и стручну него свеколику културну и националну јавност".

- Ваш допринос у изградњи образовног, научног и културног бића Срба с обје стране Дрине, у свим српским земљама, био је и остао неизмјеран о чему ће свједочити вријеме пред нама! Учити од најбољих привилегија је ријетких – Професоре, хвала Вам што сте били и остали дио нас - навели су са Правног факултета на Палама.

Од професора Антића опростили су се ријечима: "Ходницима на Палама и у Бијељини одјекују и одјекиваће Ваше ријечи – Дико, бре, тако се учи Наследствено право!"

Подсјећамо, проф.др Оливер Антић, амбасадор Републике Србије у Португалији, подлегао је данас повредама које је задобио након пада са литице у море.

Према писању бројних медија, Антић је наводно застао током путовања крај мора, гдје је намјеравао да се окупа. Више о томе прочитајте на нашем порталу у вијести испод.

  • Погинуо амбасадор Србије у Португалији Оливер Антић
    18.02.2022. 18:25

    Амбасадор Србије у Португалији Оливер Антић, преминуо данас у Лисабону од посљедица несрећног случаја, саопштило је Министарство спољних послова Србије.Како пишу португалски медији, Антиć је у...

Свијет
Погинуо амбасадор Србије у Португалији Оливер Антић

Проф. др Оливер Антић рођен је 16. јуна 1950. године у Београду, гдје је завршио цјелокупно школовање (основну школу, гимназију и Правни факултет 1975. године). Магистрирао је 1978, а докторирао 1983. године на Правном факултету Универзитета у Београду. На основу Фулбрајтове стипендије био је на стручном усавршавању у САД школске 1987/88. године.

Проф. др Оливер Антић био је амбасадор Републике Србије у Португалији, као и главни правни савјетник у Министарству иностраних послова Србије.

Такође, био је савјетник предсједника Републике Србије за правна питања. Професор Антић био је предсједник државне Комисије за доношење Закона о насљеђивању Србије, члан Комисије за Закон о облигацијама Србије, потпредсједник Комисије за полагање правосудног испита, члан Комисије за доношење Закона о јавним бележницима, те члан Комисије за доношење Грађанског законика Србије.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Dijana 19.02.2022. 20:01
    Nasem Diki, vjecna slava!
    Bog da mu dusu prosti🙏
  • Generic placeholder image
    Dijana 19.02.2022. 20:00
    Nasem Diki, vjecna slava!
    Bog da mu dusu prosti🙏
  • Generic placeholder image
    DJ 19.02.2022. 10:14
    "Dike paprike!" Pokoj duši njegovoj!
  • Generic placeholder image
    Predrag 19.02.2022. 09:56
    Izuzetan profesor i covjek.
  • Generic placeholder image
    Дејан 19.02.2022. 07:08
    Професоре Дико, хвала на свему! Вјечна Вам слава и хвала!
Повезане вијести
Промовисано 29 дипломираних правника и пет мастера права Промовисано 29 дипломираних правника и пет мастера права
Сутра крсна слава и Дан Правног факултета у Палама Сутра крсна слава и Дан Правног факултета у Палама
Крсна слава и Дан Правног факултета у уторак, 31. октобра Крсна слава и Дан Правног факултета у уторак, 31. октобра
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    15h 26m
    0
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 29m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 1m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    13h 48m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    20h 59m
    0