Pravoslavna crkva kod Stoca oskrnavljena prilikom snimanjem filma "Kralj Tvrtko"

07.07.2023. 19:50
0
IZVOR: srna.rs

Crkvena opština stolačka Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske saopštila je danas da je prilikom izrade dokumentarno-igranog filma "Kralj Tvrtko", finansijski podržanog iz Federacije BiH, došlo do neovlaštenog snimanja i skrnavljenja Crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Ošanićima kod Stoca.

Ova crkva, u vlasništvu naše crkvene opštine, kao dio graditeljske cjeline, sa grobljem, sudačkim stolicama, dvorištem i zidom, nacionalni je spomenik BiH, na koji bi trebalo da se, prema Odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, primjenjuju zakonom utvrđene mjere zaštite i rehabilitacije, za čije osiguranje i sprovođenje je zadužena Vlada FBiH – istaknuto je u saopštenju.

Iz Crkvene opštine stolačke su precizirali da je ekipa audio-vizuelnog projekta “Kralj Tvrtko”, koji je finansijski podržala Fondacija za kinematografiju FBiH, producenta Tvrtka Milovića i režisera Zorana Kubure 23. juna neovlašteno i bez bilo kakve najave, pa i dopuštenja vlasnika tog sakralnog prostora, u njemu snimala.

U saopštenju je navedeno da se ta ekipa kretala i u oltaru, koristeći čak i Časnu trpezu da bi pojedini njeni članovi u svojim javnim interpretacijama mistifikovali istorijske fakte, osnovne elemente crkvene arhitekture i motive crkvene umjetnosti.

– Iako ovo, kao i svako pravo na mišljenje, ne iziskuje ničiju naročitu dozvolu, ali kao i sam ovaj čin neovlaštenog snimanja, za koji je, ipak, potrebno odobrenje, baš kao i ovaj odnos prema bogoslužbenom prostoru – ne sadrži ni elementarnu pristojnost, a kamoli ozbiljan naučni, umjetnički, pa i kulturni pristup uopšte – istaknuto je u saopštenju.

Slika

Foto: srna.rs

Iz Crkvene opštine stolačke su zbog toga najavili da će u slučaju upotrebe i prikazivanja tako napravljenog video-materijala preduzeti sve neophodne zakonske mjere.

Oni su upozorili da će te mjere biti preduzete, pozivajući na primjerenu reakciju i da taj čin osude sve nadležne opštinske, kantonalne, entitetske i organe BiH, komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i institucije kulture, kao i one koji pružaju podršku ovom i takvom projektu.

– Na taj način će pomoći jednoj crkvenoj zajednici u očuvanju ovog i mnogih drugih objekata, koji čekaju svoju obnovu, a kako bismo zajednički zaštitili jednu posebnu arhitekturu naše sakralne baštine, ali i opštu kulturu – istaknuto je u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšeno pet osoba zbog napada u Stocu Uhapšeno pet osoba zbog napada u Stocu
Priština pravoslavnu crkvu kod Mitrovice proglasila katoličkom Priština pravoslavnu crkvu kod Mitrovice proglasila katoličkom
Ustaški natpisi na pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj Ustaški natpisi na pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj
Najčitanije
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    20h 46m
    0
  • Odličnim učenicima 50 odsto jeftinije polaganje vozačkog ispita
    23h 5m
    0
  • Motociklista sletio sa puta, preminuo na putu do bolnice
    17h 25m
    0
  • Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj
    13h 43m
    7
  • U nedjelju na Jasiku parastos za poginule borce VRS
    21h 36m
    0