Predsjednik Vučić se obraća naciji: Sukobi će dugo da traju

08.10.2022. 11:55
0
IZVOR: in4s.net

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obraća se naciji.

- U skladu sa dogovorom koji sam napravio sa predsednicom Vlade Srbije, a iz Ustavom određenih nadležnosti koji se tiču predstavljanja zemlje kako na našoj teritoriji, tako i u inostranstvu, želeo bih da obavestim građane Srbije o svim važnim događajima. Prvo bih govorio o KiM otvorenije, iako ni danas neću biti u mogućnosti da vam pružim 100 odsto informacija koje su meni poznate jer je dobro da ne izlazimo sa svim onim što mi možemo učiniti u svakom trenutku. Drugi deo će biti o energetskoj stabilnosti, peti o finansijskoj stabilnosti… - najavio je Vučić.

Kosovo i Metohija – Priština ne može u UN

Vučić je dio o KiM podijelio na tri nivoa.

Vučić je istakao da to konkretno znači da se mijenja arhitektura razgovora. Predsjednik otkriva da je prijedlog Njemačke i Francuske prijedlog o kom moramo da razgovaramo i razmišljamo.

– Ne možete da bacite predlog koji dolazi od dve najmoćnije zemlje, ali nisam siguran da možemo da ga prihvatimo – rekao je Vučić.

On je rekao da je najveća greška bila dopustiti EU da bude mjesto odlučivanja o Kosovu i Metohiji, a ZSO sada ne može biti postavljena na mjesto dnevnog reda.

Vučić je podsjetio da Albanci žele da Srbi formiraju ZSO kao NVO, ali niko ih ne opominje zbog toga.

Kaže da je suština zahtjeva da Srbija dozvoli da tzv. Kosovo uđe u sve međunarodne organizacije i UN, a dobila bi navodno brzi ulazak u EU i vjerovatno značajnu ekonomsku korist.

Vučić kaže da je rekao da je za Srbiju, ne samo zbog Ustava, neprihvatljivo da tzv. Kosovo bude članica UN i to će nositi svoje posljedice.

U drugom nivou, problemi na Kosovu i Metohiji su takve da gotovo svakodnevno imamo provokacije Albanaca upadom njihovih policijskih snaga na sjever pokrajine, podsjeća on.

Vučić kaže da je Srbija razumjela poruku politike sile i da Srbija razumije da je međunarodno pravo odavno uništeno, te da postoji samo pravo sile.

– Nama kao državi ne ostaje ništa drugo nego da se pozivamo na međunarodno javno pravo. Svi ostali se drže MJP kad im to odgovara – rekao je Vučić.

On je istakao da je pozicija srpskog naroda na KiM takva da ne mora ništa da govori, ali će Srbija nastaviti da pomaže svom narodu.

– Mi u ovom trenutku imamo 8 nota o povlačenju priznanja tzv. Kosova i nastavićemo da radimo svoj posao – rekao je Vučić i dodao da možemo očekivati posljedice zbog toga.

Vučić dodaje da 2. ili 3. novembra očekujemo da se donese odluka Biroa komiteta ministara da počne prijem lažne države Kosova u Savjet Evrope.

– Čekaju da izađe mađarski član, a uđe litvanski. To je akcija koja se planira nekoliko meseci – kazao je on.

Politika naše zemlje je da „mogu da nam uzmu sve i da urade sve, a mi ćemo da se borimo svom političkom i pravnom snagom da čuvamo svoju zemlju, svoje granice, svoj teritorijalni integritet“.

– Amerikanci povećavaju vojno prisustvo na KiM. Interesantno je što kažu da dolaze da „dodatno zaštite teritorijalni integritet Kosova“, a to je nama jasan signal da ne sanjamo poštovanje Povelje UN, niti poštovanje Rezolucije 1244, mora da se zna čija jedina mora da se poštuje – odluka sile – objasnio je Vučić.

– Izgledi su nam mali, ali kako god bilo, u ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu za prihvatanjem nezavisnosti tzv. Kosova i primanju tzv. Kosova u UN – konstatovao je Vučić.

Sukobi će dugo da traju, ulažemo u vojsku

Vučić je rekao da su se poslije sukoba u Ukrajini pokazalo pet važnih stvari – zdravstvo kao stub, finansijska stabilnost, energetska stabilnost, hrana i armija.

– Krenuli smo u dodatna velika ulaganja u deo naše namenske industrije. Ulagaćemo još stotine miliona evra u modernizaciju naših kapaciteta jer je jasno da će sukobi u svetu dugo da traju – rekao je on.

Vučić je potpisao naredbu za sve fabrike namijenske industrije da 20 odsto proizvoda mora biti ostavljeno Republici Srbiji i vojsci.

Energetska kriza – Hrvatska nepouzdan snabdijevač

Srbija godinama ima samo jedan naftovod „Janaf“ i on ide preko Hrvatske, podsjeća predsjednik, a Hrvatska se pokazala kao nepouzdan snabdijevač.

– Uložićemo 12 milijardi u infrastrukturu u narednih 6 godina – najavio je on.

Srbija će krenuti u izgradnju naftovoda u Mađarskoj.

– Ideja je da gradimo naftovod i kroz Severnu Makedoniju do Luke Drač, kako bismo premrežili našu zemlju naftovodom. Mogao bi da košta do 100 miliona evra – rekao je Vučić.

Nafte imamo dovoljno za 75 dana ukoliko bi nam bilo ko prekinuo dotok nafte i 59 dana za benzin, otkrio je on.

– Radimo na novim skladištima nafte. Postoje dve ponude. Jedan je britanski predlog, ali oni traže posebne uslove za arbitraže i ponudu konzorcijuma naših naftaša – rekao je on.

U ovom trenutku imamo najveće rezerve gasa, saopštio je Vučić.

Vučić je po dolasku iz Njujorka najavio da će se obratiti javnosti i da će na konferenciji za novinare govoriti o važnim temama.

Predsjednik Vučić je u Inđiji, gdje je prisustvovao otvaranju fabrike „Grundfosa“, najavio da će se obratiti građanima i tom prilikom govoriti o potezima koje će povući država u vezi sa svim važnim političkim i ekonomskim pitanjima.

- O svim važnim pitanjima, sveobuhvatno o svim našim potezima, merama, politici, ekonomskoj i energetskoj tokom zime i snabdevanju hranom - rekao je tada Vučić.

Najavio je da će obavijestiti građane i kada je riječ o platama i penzijama za građane i, kako je rekao, drugim akcijama koje će država preduzeti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO) Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO)
Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    16h 24m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    16h 6m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    17h 0m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    13h 55m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    12h 57m
    0